Matej T. Vatovec: Ime države Izrael je z današnjo sodbo postalo neločljivo povezano z besedo genocid

Meddržavno sodišče v Haagu je sprejelo preliminarno razsodbo v primeru tožbe Republike Južna Afrika proti Izraelu zaradi zločinov nad Palestinci.

Da sodišče v Haagu ni šlo tako daleč, da bi ukazalo prekinitev ognja, je manj bistveno. Sodišče tako ali tako nima moči, da bi uveljavilo takšno razsodbo proti režimu Benjamina Netanjahuja, ki je že zdavnaj napovedal, da ne bo upošteval nikakršne sodbe.
Bolj bistveno je, da je sodišče odločilo, da je pristojno za sum genocida v Gazi in da bo o tem presojalo še naprej. Potrdilo je, da je Izrael povzročil ogromno uničenja, smrti in izselitev. Izraelu je naložilo, da mora sprejeti ukrepe, da prepreči genocid in ne uničuje dokazov.
Pomembno je, da se Izrael ni izognil sodišču, na katerem se zagovarja pred tožbo države z moralno težo lastne zgodovine etnične diskriminacije in nasilja. Republiki Južni Afriki čestitam za načelnost in pokončnost, ki je države razvitega zahoda niso zmogle.
Istočasno se Izrael zagovarja tudi pred javnim mnenjem celotne svetovne javnosti in to bitko izgublja. Ime države Izrael je zdaj neločljivo povezano z besedo genocid. Zdaj je čas, da prisilimo svetovne voditelje, zunanje ministre in diplomate, da jo začnejo uporabljati tudi oni. In da temu primerno sledijo tudi ukrepi sankcij, bojkotov in mednarodne osamitve.

Slovenska politika je besedo genocid tudi začela uporabljati, pozno in previdno, pa vendar. Naslednji korak je, da si jo upa porabiti tudi v Varnostnem svetu OZN, na zasedanjih zunanjih ministrov EU in v pogovorih s silami, ki omogočajo morijo Izraela v Gazi.

Deli.