Matej T. Vatovec o novem razrezu delovnih teles DZ: koalicijski valjar

Na posvetu pri predsedniku državnega zbora glede razdelitve mest v delovnih telesih smo bili priča “valjarju koalicije” pod krmilom predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča (SMC).

Koalicija je v nasprotju z osnovnimi demokratičnimi standardi opoziciji ponudila razdelitev mest in predsedniških mest v delovnih telesih državnega zbora, ki ne ustrezajo številčnim razmerjem v državnem zboru. 

Prav tako koalicija ni opoziciji ponudila nobenega državotvornega odbora, saj je sprva želela prek dogovora z Zmagom Jelinčičem in izključitvijo Levice ohraniti tudi nadzor nad Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Podobno so hoteli narediti tudi z opozicijsko Komisijo za nadzor javnih financ. 

Matematika koalicijskega valjarja: 6 – 1 = 6

Koalicijski valjar se je posluževal kreativnega računovodstva: po tabeli, ki so jo pripravili v koaliciji, je SDSu pripadalo 6 predsedniških mest. Kljub temu, da se je ta  odpovedala 1 predsedniškemu mestu v dobro Deusa, je vseeno ohranila 6 predsedniških mest. Po koalicijski matematiki je 6 minus 1 enako 6.

Levica in stranke sredine smo skupaj pripravile predloge, ki so te anomalije in nepravičnosti odpravile na način, da nihče ne bi dobil ne več ne manj kot mu matematično pripada. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je zato samovoljno prekinil usklajevanja brez dogovora in nas postavil pred ultimat, da jutri do 12:00 posredujemo predloge k tej nesorazmerni in nedemokratični razdelitvi mest v državnemu zboru

Levica bo vedno branik demokratičnih načel, na nedemokratične prijeme, ki smo jim bili priča danes, ne bomo pristajali.

Deli.