Matej T. Vatovec in Nataša Sukič ministrici za zunanje zadeve: Napad na Rafo terja našo zaostritev do Izraela

Rafa je mestece in provinca na meji med Gazo in Egiptom, ki meri pičlih 64 kvadratnih kilometrov. To je območje, na katerega je z bombardiranji Izrael izgnal cca. 1,2 milijona Palestincev iz celotne Gaze, pod pretvezo, da je to edini še varni del.

V ponedeljek je Izrael pričel z zračno in morsko operacijo na ravno tem območju, za katerega so zatrjevali, da bo varno. Še več – Netanjahu je napovedal še sprožitev kopenske operacije v Rafi, kar pomeni, da se bo števec vzetih nedolžnih življenj, ki trenutno dosega več kot 28.000 mrtvih in skoraj 68.000 ranjenih, povzpel še više. Mnoge človekoljubne organizacije tako poudarjajo, da se bo v primeru obsežnega napada na Rafo pred nami odvila humanitarna katastrofa neslutenih razsežnosti.

Istočasno se nadaljuje tudi etnično čiščenje Zahodnega brega in vzhodnega Jeruzalema, kjer v megli vojne izraelska vojska in nezakoniti naseljenci zapirajo in preganjajo tam živeče Palestince.

Izraelski genocid nad Palestinci se vse bolj jasno izrisuje in dobiva najbolj mračne odtenke.

Celo Združeno kraljestvo vpeljuje ciljane sankcije proti nezakonitim naseljencem na Zahodnem bregu in glasno razmišlja o rešitvi dveh držav. Izrael namreč oborožuje naseljence, zaradi premika vojaških enot v Gazo jim celo prepušča vojaške naloge, kar zamegljuje ločnico med uradno vojsko in civilisti. Od leta 1967 se je število nezakonitih naseljencev na okupiranih palestinskih ozemljih povzpelo na 750.000, cilj do konca naslednjega leta je doseči številko 1.000.000, kar jasno in nedvoumno priča o načrtu trenutnih izraelskih oblasti, da palestinsko ljudstvo popolnoma marginalizira in izžene iz svojih ozemelj.

Zato danes poslanci Levice apeliramo na ministrico Tanjo Fajon, našo diplomacijo in Vlado RS, da:

  • v izogib dvojnim standardom v polni meri prevzame odgovornost za dogajanje v Gazi in na zasedenih palestinskih ozemljih odločno ukrepa, kot je ukrepala v primeru napada Ruske federacije na Ukrajino. Naj spomnimo, Vlada RS je septembra 2022 sprejela sklep o vložitvi intervencije RS v postopku Ukrajine zoper Rusko federacijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice zaradi množičnih kršitev Konvencije o varstvu človekovih pravic in svoboščin ob vojaški zasedbi ukrajinskega teritorija.

  • deluje skladno z Ženevsko konvencijo in Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, na podlagi katere imajo države podpisnice dolžnost storiti vse, da preprečijo izvršitev genocida, saj v nasprotnem primeru nosijo soodgovornost zaradi kršitev mednarodnega prava,

  • pokliče izraelskega veleposlanika na zagovor,

  • vpelje sankcije zoper izraelski režim,

  • pridruži južnoafriški tožbi proti Izraelu,

  • okrepi in pospeši prizadevanja za uveljavitev rešitve dveh držav.

Deli.