Matej T. Vatovec: Zgled ni daleč, ministrstvo za zunanje zadeve naj pogleda stališča Belgije in Španije

Foto: Matija Sušnik, DZ

»Začetek adventa, 15.900+ mrtvih

V temnih trenutkih zgodovine, kakršen se odvija sedaj v Gazi, je naša civilizacijska dolžnost, da nismo tiho. Po nekaj dnevih začasnega premirja smo ponovno priča nadaljevanju izraelskega načrta, da izbriše Gazo in njeno prebivalstvo z obličja zemlje.

Izraelski pozivi k evakuaciji prebivalstva na “varni” jug Gaze so navadno sprenevedanje – Združeni narodi jasno opozarjajo na to, da na območju Gaze ni varnih območij, ker so vsa območja tarča napadov izraelske vojske. Beležimo že skoraj 16.000 mrtvih – koliko jih bo še potrebnih, da se enotno postavimo na eno stran – stran palestinskih žrtev?

Ta trenutek potrebujemo:

  1. trajno premirje in
  2. ciljane sankcije proti posameznikom, organizacijam in institucijam izraelskega režima, ki so politično in vojaško odgovorne za nezakonita in nečloveška ravnanja.

Od ministrice za zunanje zadeve pričakujem, da kot predstavnica RS zavzame jasno in nedvoumno zunanjepolitično držo glede dogajanja v Gazi.

Zgled ni daleč: ta trenutek sta predvsem kraljevini Belgija in Španija najbolj napredni glede tega vprašanja znotraj Evropske unije.

Slovenija bo s 1. 1. 2024 postala nestalna članica VS OZN – naša dolžnost in odgovornost je, da uporabimo tudi ta položaj, da dosežemo nekaj, kar bo po koncu članstva zavedeno kot doprinos in uspeh.«

Deli.