Matej T. Vatovec ob odstopu Aleksandre Pivec

V Levici smo že večkrat poudarili, da je gospa Aleksandra Pivec s svojimi dejanji in obnašanjem simptom vsega kar je narobe z vlado Janeza Janše. Je simptom odtujenosti političnih elit od ljudi. Simptom postavljanja lastnih interesov pred interese skupnosti. Simptom politike, ki svojo korupcijo in slo po oblasti brani z vsemi sredstvi.

Stališča gospe Pivec ob vseh aferah, ki jih je proizvedla v zadnjega pol leta so sežeta v stavku: “to mi pripada, ker sem političarka, ker sem ministrica – ker sem del elite.” 

Vse norme, vsak zakon in če želite tudi dober okus, so nekaj, čemur so po mnenju elite zavezani zgolj navadni ljudje. Ljudje, ki trdo delajo, tudi po več služb, zato da povežejo začetek in konec meseca. Upokojenci, katerih velik del živi v revščini, ki morajo paziti na to, kaj bodo dali na krožnik. Če želite tudi številni samozaposleni, ki delajo in iz svojega dela tudi plačujejo prispevke in davke. Ogromno ljudi v tej državi si dopustov ali izletov sploh privoščiti ne more, cel kup pa je takih, ki se mora marsičemu odreči, da bi vsaj otrokom omogočili poletne počitnice.

Na drugi strani pa imate nekoga, ki na račun in pod pretvezo svojega položaja, izkorišča javna sredstva in vse, kar sem prej naštel, zase in za svoje bližnje zagotovi brezplačno. In je v branjenju tega občutka pripravljen iti v absurde: zanikanja, prikrivanja, celo popravljanja in potvarjanja računov. Za ubraniti svoj izkrivljen pogled pripadnik elite zavaja in spreminja zgodbe, laže, manipulira. Zakaj? Ker ima občutek, da mu pripada in je pripravljena narediti vse da ostane na oblasti. 

Na prvi pogled se zdi nerazumljivo, da je nekdo, na ministrskem položaju, za nekaj sto evrov pripravljen tvegati svojo javno podobo in javno podobo svoje stranke. Ampak tako je, če imaš občutek, da ti vse pripada.

Gotovo je v vsej zgodbi okoli ministrice Pivec najbolj očitna in nedopustna zgodba glede SRIPTa. Afera, v kateri naj bi Aleksandra Pivec za nič dela prejela 35.000 evrov – to je 3 leta minimalnih plač! 

Ministrica vse to vidi kot podtikanja, kot diskreditacijo in oseben napad. Tako je, če meniš, da ti nekaj pripada.

Skratka, za vse morajo veljati zakoni, samo za elite ne. Ta vlada je slaba karikatura Marije Antoanete.

Današnja razprava o razrešitvi ministrice mora zato biti razprava o koruptivnosti in neobstoječi integriteti celotne vlade. Premier Janša je med vrsticami predloga za razrešitev zelo jasno priznal, da nima težav z ministričinim početjem – ministrico razrešuje zaradi DeSUSa, ne zaradi ministričinih koruptivnih dejanj. Seveda, kako bi imel težavo s tem, če pa je to modus operandi njegove vlade? 

Ministrica Pivec ni prva, ki se je znašla v takšnih aferah. S to vlado smo vsak teden priča novim in novim škandalom takega tipa. Začenši z ministrom za gospodarstvo. Koruptivni posli pri nabavi zaščitne opreme v vrhuncu prvega vala epidemije, hišne preiskave, obtožnice. Kaj se zgodi? Nič. Minister ima popolno zaupanje in podporo predsednika vlade in koalicijskih strank. 

Drugi, skrajni primer, pa minister Aleš Hojs. S svojim vsakodnevnim delovanjem prekoračuje svoja pooblastila, izvaja pritiske na organe pregona, s premeščanji disciplinira neodvisne kadre v Policiji, izdaja navodila za revizijo postopkov, itn. Gre za ministra, ki je javno nepreklicno odstopil, ker ni mogel bolj vplivati na delo Policije, a tega odstopa predsednik vlade ni upošteval, s čimer krši ustavo in zakone.

Kako bi predsednik vlade imel kakšno težavo z Aleksandro Pivec, če pa je njegov odsev. Kar utelešajo vsi hojsi, počivalški, pivčeve, mahniči, kanglerji in nesojeni popoviči je duhovno in miselno stanje te vlade. S to vlado se dejansko soočamo in ugotavljamo prave razsežnosti pomena besede “elita”.

V Levici zato jemljemo današnjo razpravo kot razpravo o delu celotne vlade. Klika, ki je trenutno na oblasti, lahko za prihodnost Slovenije zagotovi le najtemnejše scenarije.

Po pol leta je še bolj jasno, na kar smo v Levici opozarjali že ob potrjevanju kandidata za predsednika vlade. Janez Janša dela vse, kar je v njegovi moči, da si na legalen ali nelegalen način podredi vse družbene podsisteme, začenši z organi pregona, pravosodjem, nadzornimi institucijami in mediji. Želi si podrediti in upravljati celotno državno premoženje. In ob tem, ko to v ozadju počne, dela vse, da bi javnost s svojo retoriko čim bolj razburil in razburkal, ko z največjo mero cinizma napada vse po vrsti, od novinarjev, kulturnikov do civilne družbe, skratka vse, ki mislijo drugače, kot oni.

Zato današnjo razpravo jemljemo in moramo jemati kot razpravo o janšizmu. O politični doktrini, ki demokracijo menja z vladavino ene stranke, ki meritokracijo menja z načelom samo da je naš in ki javni interes menja s polnjenjem lastnih žepov.

V Levici bomo seveda glasovali za razrešitev ministrice Pivec in še naprej delali vse, da se razreši in odpravi tudi janšizem.

Deli.