Sekretar Marko Rusjan čestita časopisu Delavska enotnost ob 80-letnici

Sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan je nagovoril zbrane na slovesnosti ob 80-letnici sindikalnega časopisa Delavska enotnost.

»Pred osemdesetimi leti, v času vojne vihre, ko se je zdel sovražnik nepremagljiv, je v ilegali nastal antifašistični časopis s sporočilnim naslovom: Delavska enotnost. Že samo ime je poudarjalo, da se za pravičnejši svet lahko uspešno bori samo združeno, torej enotno delavstvo.

Tako kot takrat tudi danes morda še bolj velja, da delavska stran potrebuje svoje medije. Tega se moramo še toliko bolj zavedati v času, ko se kapitalizem zdi samoumeven in ko si nekateri dovolijo tudi najbolj brutalne kršitve delavskih pravic. Ravno delavski medij lahko opozori na subtilnejše, sistemsko izkoriščanje delavcev, ki je drugi mediji ne toliko zaznajo ali pa le redko opozorijo.

Velja poudariti, da zahteve delavk in delavcev ter sindikatov lahko najbolje predstavljajo prav tisti mediji, ki jih ne financira kapital in niso izgubljeni v rumenih temah, da ohranjajo branost, zato so takšni mediji, kot je DE, ki lahko pokaže spregledano plat, še toliko bolj nujni.

Informiranje, izobraževanje in obveščanje delavk in delavcev je ključno za prepoznavanje krivic in naših skupnih pravic. Šele nato se lahko začne boj za njihovo uveljavitev. Zato velja še enkrat ponoviti geslo, ki ga lahko preberemo v aktualni številki Delavske enotnosti: Berite, da boste vedeli! In naj k temu dodam: Berite, da boste vedeli in se enotno ter združeni borili za širitev delavskih pravic!«

Deli.