Aplikacija ne bo skrajšala čakalnih vrst v zdravstvu

Kandidat za novega ministra za digitalni prehod Mark Boris Andrijanič danes pravi, da bodo čakalne vrste krajše, saj bomo lahko zdravnika kontaktirali preko aplikacije. Ampak:

1️⃣ Več kot 130 tisoč prebivalcev brez osebnega zdravnika.
2️⃣ Prejšnji direktor ZZZS je že omenjal možnost krčenja košarice osnovnih zdravstvenih pravic.
3️⃣ Upokojenci plačajo za eno celo pokojnino letno za položnice za dopolnilno zavarovanje.
4️⃣ Komercialne zavarovalnice z zaslužki od pobranih premij kupujejo zdravstvene centre.
5️⃣ Ti centri se bodo lahko prosto prijavili na razpis, ki ga bodo sofinancirale te iste zavarovalnice iz pobranih oderuških premij.
6️⃣ Infrastruktura je zastarana, oprema obrabljena.
7️⃣ Podplačane in zgarane medicinske sestre dajejo odpoved ali bežijo v Avstrijo.
8️⃣ Nekateri zdravniki pobirajo bajne dodatke in poleg javne službe delajo še kot privatniki.

Dogaja se, skratka, postopno ločevanje zdravstva: na eni strani na stradajoče javno zdravstvo, ki se utaplja v čakalnih vrstah, in na drugi strani na dobičkonosne posle na tistih, ki si bodo drage storitve lahko privoščili.

Ni naključje, da je Andrijanič kot enega ključnih in prednostnih področij izpostavil zdravstvo. Razlog je že pred časom ob škandalu s hitrimi testi na javni TV pojasnil eden izmed kripto kraljev, ki so bajno zaslužili z njihovo prodajo. Zdravstveni trgi so eni najhitreje rastočih in najdonosnejših trgov. Na eni strani je tu zagotovljen pritok javnega denarja preko prispevkov, položnic za dopolnilno zavarovanje in splošnih davkov. Na drugi strani za dobičkonosnost poskrbijo zasebni izvajalci, zdravstveni centri in tuje korporacije z rezanjem stroškov, outsourcingom in izkoriščanjem zaposlenih.

Največjo škodo bomo na koncu utrpeli zavarovanci in pacienti, ki nam bodo vse to podtaknili v imenu “digitalne preobrazbe”. App lahko nadgradi obstoječe portale – ampak tistega, kar tiči zadaj, pa ne bo rešil.

Deli.