Malikovalci Hitlerja in zanikovalci holokavsta niso v javnem interesu

0

V Levici smo skupaj s poslanskimi skupinami SD, LMŠ, SAB in skupino nepovezanih poslancev zahtevali sklic nujne seje, na kateri bomo danes zahtevali, da Ministrstvo za kulturo prekliče sklep, s katerim je odkrito neonacističnemu društvu podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu.  Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot razpihuje sovraštvo, širi sovražni govor, žali in celo grozi z likvidacijami. Njegov donedavni predsednik, neonacist Urban Purgar javno izjavlja, da je bil Hitler heroj, da so bili nacisti junaki in poziva k ustanovitvi novih domobranskih milic. Podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu takšnemu društvu pomeni, da se bo poveličevanje nacizma in delovanje de facto kriminalcev plačevalo iz javnih sredstev.  Javno spodbujanje sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali javno širjenje ideje o večvrednosti ene rase je ne samo sprevržno, ampak tudi opredeljeno kot kaznivo dejanje po kazenskemu zakoniku. Zakon o društvih pa prepoveduje ustanavljanje društev, ki spodbujajo narodno, rasno, versko ali drugo, neenakopravnost, nestrpnost ali sovraštvo. Poveličevanje nacizma bi se moralo kaznovati z zaporom do dveh let, ne pa nagraditi z javnimi sredstvi in posebnim statusom. 

Danes bomo zato na skupni seji Komisije za človekove pravice in Odbora za kulturo; 

  1. predlagali,  da Komisija in Odbor obsodita vsakršno sovražno delovanje, ki temeljni na razpihovanju sovraštva, lažeh in celo grozi z likvidacijami.
  2. Ministrstvo za kulturo pozvali, da v imenu javnega interesa razkrije vlogo in vsebinsko obrazložitev odločitve o podelitvi statusa društva v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot.
  3. pozvali pristojne državne institucije, da preverijo, ali Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot deluje v skladu z ustavo in zakonodajo.
  4. Ministrtvo za kulturo pozvali, da Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot prekliče sklep o delovanju društva v javnem interesu.         

Violeta Tomić: ”Nezaslišano je, da trenutna vlada odkrite neonaciste ne samo tolerira, ampak njihovo delovanje financira z javnim denarjem in jim podeljuje posebne statuse. Povsod po Evropi se ideje nacizma in fašizma strogo preganja, vlada Janeza Janše pa takšne ideje spodbuja in jim daje veljavo.

Deli.