Vlada Janeza Janše še naprej namerava Madžarski prodati drugi tir

Državni zbor je pravkar z rezultatom 43 za in 44 proti zavrnil predlog Levice, da se onemogoči vstop Madžarske v projekt drugi tir. Odločilne glasove za to, da se dela ključne železniške infrastrukture polasti Madžarska, so prispevali nacionalisti Zmaga Jeličiča. Namesto da Slovenija sama poskrbi in ohrani nadzor nad svojo strateško infrastrukturo, je vlada Janeza Janše odločena, da Madžarski v zameno za vstop v lastništvo podari ne samo polovico dobičkov, ampak tudi 30.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče na območju koprskega pristanišča.

V Levici ponavljamo, da prodaja polovice drugega tira Madržarski ni potrebna. Prvič zato, ker je denar za izgradnjo v državnem proračunu že zagotovljen. Drugič zato, ker lahko Slovenija drugi tir sama brez Madžarske zgradi ceneje, saj so pogoji zadolževanja na mednarodnih trgih ugodnejši od pogojev, pod katerimi bi v lastniško strukturo 2TDK vstopila Madžarska. Tretjič pa preprosto zato, ker prodaja strateške infrastrukture drugim državam pomeni preprosto tudi prodajo dela suverenosti države.

Prodaja drugega tira Madžarski ni samo škodljiva, ampak meji na narodno izdajo. Preprosto zato, ker tu ne gre za interese države, ampak za interese največje vladajoče stranke, njenega vodje in njihovih madžarskih prijateljev. A tej vladi se čas izteka. V Levici naredili vse, da se Janševa prodaja drugega tira Orbanu prepreči.

Deli.