Luka Mesec v podporo Jadranki Juras, Zlatku Čordiću in Slovenski tiskovni agenciji

V praktično vsaki parlamentarni razpravi zadnje tedne poskušam pokazati slepim in dopovedati gluhim, da za janševike nismo sredi epidemije, pač pa sredi revolucije. Pod giljotino revolucije je vse tisto, za kar naj bi se Janša pred 30 leti boril – ustavna ureditev, človekove pravice, delitev oblasti, pravna država.

Vse, kar je bilo čvrstega, je v osmih mesecih izpuhtelo v zrak. Kacin nas je navadil, da nam lahko pravice, pa če so ustavne ali ne, vsak dan malo pristrižejo; Janša, da se lahko to počne kar prek Twitterja; vlada v celoti pa, s Hojsom na čelu, da nova pravila ne veljajo za vse. Raja naj se pazi, nasprotniki vlade naj trepetajo, člani vlade pa so na novi red imuni. Maske gor, maske dol.

“Pod milim nebom vlada kaos, situacija je odlična” pravi Janša, in v neredu, ki ga je ustvaril, požiga tiste temelje demokracije, za katere je v 30 letih ugotovil, da škodijo njegovim ambicijam. »Vsi heroji domovine postanejo diktatorji«, je pred leti opozarjal N’toko, zdaj vidimo, kako to gre.

Če se ne boste pokorili, vas bomo uničili – vprašajte filmarje ali Slovensko tiskovno agencijo.

Če se boste upirali, vam bomo odtrgali kruh od ust – vprašajte Zlatkota.

Če si boste drznili reči kaj trpkega o vladi / ministrih / ukrepih / Slovenski vojski, vas bodo javni napadli premjé, policijski minister, obrambni minister, in če je treba še Slovenska vojska – vprašajte Jadranko Juras.

V nekih drugih časih bi bile vse to zlorabe položajev, ki bi jim sledile burne javne afere, zaradi katerih bi se odgovorni poslavljali od svojih političnih karier. A ker čvrsti pogoji svobode in demokracije izpuhtevajo v zrak, gravitacija ne deluje več, vsi skupaj pa drsimo v blodnjak, kjer vlada ne bo več odgovarjala ljudstvu, pač pa se bo moralo ljudstvo bati muhave, zamerljive in maščevalne oblasti.

Z napadom na STA danes – ki, če Janši uspe, pomeni pretvorbo STA v ventilator lažnih novic, s tem pa uničenje dobršnega dela javnega prostora v Sloveniji, saj večina medijev novice povzema po STA – bi moralo tudi najbolj sprenevedavim podpornikom Janše iz vrst Desus in SMC postati jasno, da prosti pad v pekel avtoritarizma pod Janšo ni »blodnja opozicije«, kot so odgovarjali prej, pač pa realna perspektiva, nevarna kot virus.

Deli.