Luka Mesec: Telo naroda in ustrahovanje

Foto: Gašper Lešnik

 

Včeraj smo bili na protestih priča policijskemu nasilju, kakršnega ta dežela že dolgo ni videla. Mirne protestnike so policisti zbijali s koles. Mlademu aktivistu so izpahnili ramo. Popisali in oglobili so na desetine ljudi, čeprav so nosili maske in so držali distanco.

Vlada svojo brutalnost opravičuje z omejevanjem virusa. A to pojasnilo težko sprejemmo: popoldne je na odprti kuhinji Plečnikova tržnica pokala po šivih, a to jih ni motilo, kolesarje pa je bilo treba pregnati s pendreki, globami in batinami – čeprav so nosili maske, se držali socialne distance, vlada pa nima niti enega dokaza, da se je katerakoli od skoraj 8.000 okužb doslej zgodila na protestih.

Vlada je včeraj na Svetu za nacionalno varnost (SNAV) sama med vrsticami povedala, zakaj v resnici gre. Kot je zapisal Smetnjak, so na SNAV združili obravnavo epidemioloških razmer in nezakonitih migracij, s čimer so “nesramežljivo izpričali perspektivo, po kateri narodu, ki je telo, grozi okužba od zunaj”. Telo naroda, čisti Slovenci, kužni migranti. Zveni znano?

Nasilje na večernih protestih je del iste zgodbe. V izrojeni politiki, ki narod pojmuje kot “telo”, je to vedno ogroženo tudi od znotraj, ogrožajo pa ga kritiki, ki motijo režim. V fantazijski pripovedi Janševe vlade si virusa seveda ne podajajo “čisti Slovenci” med sabo, okužba se širi zaradi “bolnega tkiva”: protestnikov, ki si drznejo na kolesa; medijev, ki jim je premjé ta teden na Twitterju zažugal z zadnjim opozorilom; opozicije, ker si drzne kritizirati vladne poskuse dušenja demokracije in ugrabljanja države za kuliso boja proti epidemiji.

Včerajšnji udarci so bili opozorilo vsem: ali se boste pokorili, ali pa vas bomo utišali s silo. Kar pa je še en razlog več, zakaj ne gre čakati volitev, zakaj je treba JJ in njegovo politiko čimprej spraviti z oblasti.

Deli.