Luka Mesec: Strategija mrtve mačke

Vse javne razprave v Sloveniji se ta vikend vrtijo okrog dveh tem:

1. Koncert Thompsona v Mariboru

2. Ali geslo “smrt janšizmu” pomeni grožnjo s smrtjo Janši?

Če želite preveriti, odprite Twitter, najbolj spolitizirano socialno omrežje v Sloveniji, in se prepričajte. Dobesedno vse razprave se vrtijo okrog tega. Tudi sam se vklopil v ta vrtinec, na Twitterju sem ta vikend komentiral obe temi, a mi je vse skupaj dalo misliti. Zakaj za vraga se pogovarjamo ravno o tem?

Obe temi so namreč načeli v vladnih vrstah in v resnici nista nič več kot provokaciji desnice. Načeli so jih samo zato, da bi okrog njih speljali javne razprave. In da bi se pozabilo na bistvene probleme:

  • na naraščajočo brezposelnost,
  •  na prihajajočo krizo,
  • na milijonska preplačila mask,
  • na sezname smrti v DSO-jih,
  • na previsoke najemnine glede katerih vlada nič ne ukrene,
  • na nižanje okoljskih standardov v Sloveniji,
  • na hiranje kulture,
  • na vojno proti nevladnim organizacijam,
  • na vladni desant na medije in inštitucije.
  • na podreditev statistike politiki, kjer vlada ravna prosto po Stalinu: niso važna gospodarska gibanja, važno je kdo jih meri.

Seznam je še dolg, a bistvo je tole: te teme, čeprav so še nedavno burile duhove v javnosti, v naši zavesti bledijo. Pozabljamo nanje, ne čutimo jih več. Politika je na žalost bolj stvar čustev kot razuma in ta hip smo čustveno investirani v nek Janšev ali Hojsov tvit. Ne glede na to, na kateri strani smo, je vladi uspelo; vsi, na čelu z njihovimi nasprotniki, se ukvarjamo s provokacijami Janše in Hojsa.

Boris Johnson, še eden od Janševih vzornikov, je pred leti to poimenoval strategija mrtve mačke. Gre pa takole. Ko gre vse narobe, ko stvari nimaš več pod kontrolo, omizje je sprto, rešitve pa nimaš, na mizo vrzi mrtvo mačko. Ljudje bodo šokirani, ogorčeni, osupli. In to bo točka preloma, po kateri se bo govorilo le še o tem: “stari, pusti zdaj brezposelnost, banke in milijarde, a ne vidiš, da je na mizi mrtva mačka?!”

To pojasni, zakaj Trump, Janša in njima podobni vseskozi provocirajo, besno tvitajo in dnevno izrekajo nezaslišane neumnosti. Trump je na dan pogreba Georga Floyda npr. rekel, da je “to čudovit dan za Georga Floyda”, saj nas “gleda iz nebes in moli za naše gospodarstvo”. Nezaslišano, a učinek je enak – vsi so se ta dan ukvarjali samo z njegovo izjavo!

Trumpi in janše vedo, da se mediji in socialna omrežja v družbi spektakla vrtijo okrog – spektakla. In tako smo vsi talci njihovih Twitter računov in nezaslišanih neumnosti. Njihove vlade izvajajo kadrovske cunamije, nastavljajo svoje podrepnike, nižajo standarde povsod, a najbolj srečni so, kadar našo pozornost uspejo speljati okrog kakšne neumnosti, ki so jo zapisali na Twitter. In ko vsi, tako ekipa “Janša car” kot ekipa “Janša kreten” polemizirata o mrtvi mački, ki so jo vrgli na mizo.

Če sklenem: janšizem je bolj živ kot kadarkoli, ker vsakič znova pademo na njegov trik. Vsi. Opozicija, mediji, komentatorji na socialnih omrežjih, družbe v kafičih zvečer. In najti bomo morali način, kako jim naslednjič mrtvo mačko enostavno podati nazaj.

Deli.