Luka Mesec: komentar po soočenju s Sonjo Šmuc na Kanalu A

Že drugi dan berem komentarje, kako naj bi mi Sonja Šmuc zadnjič na Kanalu A “dala lekcije” in me “intelektualno porazila”. Ljudje, ki podajajo tako oceno, so si ogledali izrezek, v katerem Sonja Šmuc 30 sekund kriči. Na vprašanje, kaj je bila vsebina njenega kričanja, s katerimi argumenti naj bi me “intelektualno porazila”, ni odgovoril še nihče.

V resnici se je s kričanjem odzvala na dva moja argumenta, ki sta resnična:

  1. Da so v Avstriji davki na plače višji.
  2. Da se ljudje iz Slovenije ne selijo zaradi davkov in da se ponavadi selijo ravno v države, ki imajo višje davke na plače, v Nemčijo in Avstrijo.

No, Sonja Šmuc je trdila obratno, kričala “kako si drznete” – in po mnenju nekaterih tako “intelektualno” zmagala debato. Iz tega vsekakor sem dobil lekcijo – ni važno, kaj govoriš in ali je to, kar govoriš res. “Intelektualno” očitno po novem lahko zmaguješ enostavno tako, da – kričiš.

 

Tole je primerjava plačne liste v Avstriji in Sloveniji – pri čemer je povprečna bruto plača v Avstriji za cca. 1000 evrov višja kot v Sloveniji (okrog 2700 evrov).

 

Tole pa so skupni davki na plače leta 2016 (še pred davčnimi rezi Cerarja in Šarca). Slovenske plače so, kot sem povedal v oddaji, manj obdavčene od nemških in avstrijskih.

 

Deli.