Luka Mesec: Napovedujemo referendum proti novemu poskusu 780-milijonske nabave orožja

Na marčevski seji državnega zbora, ki se začenja danes, vlada poskuša sprejeti novelo Zakona o izvrševanju proračunov (ZIPRS), s katerim bi si zagotovila podlago za sklepanje pogodb o nabavah orožja prek že sprejetih proračunov in celo prek mandata te vlade. To je nadomestek zakona o 780 milijonski nabavi orožja, ki smo ga z zahtevo skoraj 30.000 državljank in državljanov po referendumu ustavili v jeseni. V Levici napovedujemo, da bomo Janeza Janšo in Mateja Tonina ter njune apetite po orožarskih nabavah ustavili tudi tokrat.

Novela ZIPRS je škodljiva za razvoj te države, protiustavna ter ruši temelje demokratične ureditve

Škodljiva za razvoj, ker bo vladi omogočila, da bo lahko v tem in naslednjem letu podpisovala pogodbe o nakupu orožja v neomejih zneskih, ki sploh niso še opredeljeni v proračunih in za leta, ki presegajo mandat te vlade. Koliko bomo plačali za “780 milijonsko posodobitev slovenske vojske”, kot ji pravijo, je razvidno že iz prve nabave, ki jo skušajo izvršiti. T.i. taktično transportno letalo se je v pičlih treh mesecih podražilo s 50 na 72 milijonov evrov. Stroške teh nabav, ki bodo lahko presegli milijardo evrov, pa bodo morale odplačevati naslednje vlade, brez obzira na proračunska sredstva ali javnofinančni položaj države. Vse to se bo seveda zažiralo v prepotrebne investicije v zdravstvo, domove za starejše, stanovanja za mlade in podobno.

Zakonodajno-pravna služba opozarja na protiustavnost novele: vlada je z njo v potencialnem konfliktu s kar petimi členi ustave: 1., 2., 3., 44. in 90. Drugače povedano, vlada krši določbe ustave, ki pravijo, da je Slovenija demokratična država, da je pravna država, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in člene, ki ljudstvu zagotavljajo pravico do referenduma. Vlada namreč z novelo izigrava Ustavno sodišče (US), ki je zadržalo izvajanje zakona o 780 milijonih, pogodbe pa se do razsodbe US (ki je še ni) ne smejo sklepati. Ob tem izigrava pravico do referenduma, saj če bo US sklenilo, da je referendum o 780 milijonih dopusten (o tem trenutno odloča), bo ta v primeru sprejetja ZIPRS brezpredmeten – tudi če bi se ljudstvo na referendumu izreklo proti nabavam orožja, bi jih vlada izvršila prek ZIPRS. In s tem vlada, nenazadnje, krši načelo, da je Slovenija demokratična država, v kateri ima oblast ljudstvo.

Ob tem pa si je vlada v ZIPRS vzela še talca – računovodske servise in podjetja. Ti vlado že več mesecev pozivajo, naj jim letos zaradi izrednih razmer podaljša roke za oddajo zaključnih poročil. Tega vlada doslej v protikoronskih paketih ni storila, je pa to določbo naknadno (ko je zaslutila, da bomo v Levici morda šli v zbiranje podpisov za zahtevo sklica referenduma) vtaknila v ZIPRS. Namen tega manevra ni nič drugega kot računovodske servise ter podjetja obrniti proti pobudnikom referenduma. V Levici bomo zato – še pred začetkom zbiranja  podpisov za referendum – vsem poslanskim skupinam poslali v sopodpis zakon, ki bi podaljšal roke za oddajo zaključnih poročil računovodskim servisom in podjetjem  do konca maja.

V obrambo demokracije in pravice ljudstva do odločanja pa napovedujemo, da bomo Janšo in Tonina ustavili tudi tokrat.

Deli.