Luka Mesec: Proti nostalgiji – kako naj se levica znajde v svetu, kjer je kapitalizem “the only game in town”

Kdaj: ta četrtek, 15. oktobra ob 18h
Kje: v živo po spletu (tukaj)

Na prvi pogled se zdi, da hoče Zgodovina v našem stoletju kapitalizem dobesedno poslati na svoje smetišče. V desetih letih smo doživeli finančno krizo, krizo evra in begunsko krizo, trgovinske vojne in covid-19, obeti pa niso nič boljši. Preti nam podnebni zlom, ne moremo izključiti nove hladne vojne. Kapitalizem – in mi z njim – pluje po divjih vodah. A ne pustimo se zavesti. V resnici je ogroženo vse drugo – narava, mir, človeštvo, planet –, le kapitalizem ne. Nikoli prej svet ni poznal sistema, ki bi bil popolnoma brez konkurence. Nikoli ni bilo sistema, po katerem bi se ravnale vse države sveta (no, razen dveh ali treh enklav) in katerega logiko bi ponotranjili vsi. Vseeno je, ali živite v Pekingu, Washingtonu, Kinšasi ali na Kamčatki, dobršen del svojega vsakdana boste namenili služenju denarja, da bi z njim kupovali in prodajali. Tehtali boste stroške in koristi, dobičke in izgube, svojo vrednost pa merili (tudi) skozi to, koliko denarja zaslužite ali imate. Če boste obogateli, vam bo, kot pravijo Američani, odpuščeno vse. Kot pravi Branko Milanović: Tudi če bi svetovno gospodarstvo čez noč izginilo, bi ljudje nadaljevali s trgovanjem med seboj, saj drugega ne znamo (več). Prešli smo točko, ko smo “imeli” tržno gospodarstvo – zdaj “smo” tržno gospodarstvo, dodaja Michael J. Sandel.
V svojem predavanju bom poskušal odgovoriti na vprašanje, kako se v takem svetu znajde levica. Zakaj stare formule ne delujejo več? Kako se upirati sistemu, ko pa ta nima zunanjosti? Kako graditi solidarnost, če pa smo vsi podjetniki samih sebe?

Luka Mesec je aktivist, poslanec in koordinator stranke Levica. Diplomiral je iz evropskih študij. Kot študent je bil aktiven v društvu Polituss na FDV, potem v okviru Fronte prekarcev in Delavsko-punkerske univerze. V letih 2013 in 2014 je bil direktor Inštituta za delavske študije, od leta 2013 dalje koordinator Iniciative za demokratični socializem. Leta 2014 je bil izvoljen za poslanca v Državnem zboru in je bil v prvem mandatu Levice tudi vodja poslanske skupine, od leta 2017 je koordinator stranke.

Cikel predavanj Alternative

V novem celoletnem sklopu predavanj bomo v Levici govorili o alternativah. Živimo v času kriz, ki jih povzročajo izkoriščanje ljudi, živali in narave. Obstoječi produkcijski način je prignal družbo in planet do roba zmogljivosti. Ekonomska kriza, ki je po finančnem zlomu v letih 2007 in 2008 trajala skoraj desetletje, in neustrezne rešitve so prinesle še več prekarnosti, socialne negotovosti in družbene neenakosti. Danes pa smo na pragu nove krize. Ta ni le zdravstvena ali ekonomska, ampak tudi politična. Porast skrajne desnice v Sloveniji in drugih državah jezdi na valu nezadovoljstva, negotovosti in strahu pred prihodnostjo. Zato potrebujemo alternativo politikam, ki so vladavino desnice omogočile. Kapitalizem se je večkrat izkazal za neprimeren odgovor; za gradnjo drugačnega sveta potrebujemo spremembo produkcijskega načina. V tem letniku predavanj se bomo posvetili iskanju različnih alternativnih odgovorov na najbolj pereča vprašanja – od zdravstva, davčnega sistema, okolja in prehrane do socialnih politik, migracij, feminizma in delavskih pravic. Za zeleno, solidarno, demokratično, socialno alternativo.

Deli.