Luka Mesec: Policijska ura ali zakaj so vladi stvari ušle iz rok?

POLICIJSKA URA IN PLES Z ORBANOM

Zakaj so vladi stvari ušle iz rok?

Spomnim se, kako so nas z desne spomladi prepričevali, da imamo “srečo”, da je Janša na oblasti. Da je nastopil ob pravem času, ker je dober “krizni menedžer”. No, zadnjih 24 ur, po sedmih mesecih vlade, je bil njegov krizni menedžment videti takole:

 1. Nedelja 18.20: Janša v nagovoru državljanom“pozabi” povedati, da bo razglašena epidemija,
 2. Nedelja 21.00: Kacin pove, da se je “vlada odločila, da razglasi epidemijo”, ne zna pa povedati kaj to pomeni. Včeraj smo lahko brali le, da “ukrepi ostajajo”.
 3. Ponedeljek 12.00: razglašena je policijska ura – pa to ne taka, kot je bila napovedana v vladnem “rdečem svežnju”, torej od 22.30 do 5.00, pač pa od 21.00 do 6.00. Zakaj? Niso povedali.

Skratka, vsak dan nam dajejo vedeti, da nimajo nobenega plana, da še sami ne znajo tolmačiti (kaj šele upoštevati) lastnih ukrepov. Ob tem se še ves čas zaletavajo v medije, čeprav jih prav ti v resnici rešujejo. Predstavljajte si, da novinarji ne bi iz dneva v dan oblikovali razumljivih povzetkov vladnih ukrepov, da bi se morali sami znajti iz brbljanja Janše, Kreka in Kacina. Če potrebujete test/izziv, poskusite npr. z vladnih strani razbrati, ali v četrtek lahko greste k zobozdravniku ali ne.

Ob tem neprestano govorijo eno, delajo pa nekaj povsem drugega. Od tega, da vsem predpisujejo razdaljo, razen sebi, do tega, da je Janša včeraj, ko je poskušal biti za hip državniški, rekel, da so “na prvem mestu zdravje in življenja ljudi”. Pred petimi dnevi, ko smo po okužbah na prebivalca prehiteli ZDA, je taisti Janša prioritete postavil takole:

 1. Najprej na vladi potrdil zloglasen dekret o združitvi (beri: politični podreditvi) devetih nadzornih agencij.
 2. Potem je Aleksandri Pivec, ki ni več ministrica, zrihal varnostnika.
 3. Vmes je našel tudi čas za veseljačenje s svojim najboljšim prijateljem Viktorjem Orbanom (slika spodaj).
 4. Nato, pozno zvečer, pa so se začeli ukvarjati z glavno novica dneva: izbruhom drugega vala. Ljudje in zdravje na prvem mestu? Lol.

Danes ni nič drugače. Po razglasitvi policijske ure so nemudoma izdali dekret za izselitev društev, ki jim niso povšeči, z Metelkove 6 (med drugim Mirovnega inštituta).

Tak “krizni menedžment” izvajajo že sedem mesecev. Medtem, ko so Nemci priskrbeli dodatnih 8500 postelj in ustreznega osebja za intezivne oddelke, je pri nas spet panika ob 25 bolnikih na predihavanju. Jasno, saj je vlada vso svojo energijo porabila za pospešeno nameščanje nekvalificiranih, a lojalnih podrepnikov v državni aparat, prevzemanje medijev, policije in obveščevalnih služb, se šla vojno s sodstvom in civilno družbo. Skratka, vladi so stvari ušle iz rok, ker njen cilj nikoli ni bil “zajezitev covid-19”, k čemur se je vztajno zaklinjala, pač pa:

 1. Grabljenje vseh mogočih vzvodov oblasti,
 2. Podrejanje sodstva, medijev in obračun s civilno družbo,
 3. Spravljanje države pod okrilje Orbanove oligarhije,
 4. Vzpostavljanje sebe kot nedotakljive elite, tako kot je storil Orban – ta je obdan s tajkuni, ki so pod njegovo oblastjo oplenili državo, njegov sošolec Lőrinc Mészáros je npr. svoje premoženje v Orbanovem desetletju povečal za 50x, danes je drugi najbogatejši Madžar, težek več kot milijardo evrov.

Kje je v tej zgodbi covid? Hja, predvsem jim služi kot prikladna kulisa. Prioritete vlade so ravno obratne, kot govori Janša. Cilj je oblast, korona kriza je hkrati kulisa in sredstvo, ljudje – v vseh pogledih – pa kolateralna škoda.

Zato ne bomo čakali volitev, ta vlada mora pasti.

Deli.