Luka Mesec: Ošabnosti bo kmalu odzvonilo

Znanec mi je zadnjič rekel: “kljub temu, da sem proti Janši, sem vesel, da je predsednik vlade, saj je edini sposoben voditi državo v takih razmerah”. Odgovoril sem mu, naj ne zamenjuje arogance in oholosti s sposobnostjo. To je namreč največja iluzija, ki jo ustvarja SDS: ker so do novinarjev, opozicije in vseh, s komer imajo opravka, zajedljivi, prezirljivi in ošabni, ustvarjajo vtis, da obvladujejo situacijo. A v resnici je obratno – s tem samo prikrivajo svojo nesposobnost.

Ob začetku se je zdelo, da vlada krizo obvladuje. A z afero glede nakupov materiala in opreme so maske padle. Razliko med ošabnostjo in sposobnostjo te vlade smo lahko najjasneje opazovali, ko se je Zdravko Počivalšek soočil z zdravnikom Rihardom Knafljem na Tarči. Knafelj, ki je bil član strokovne skupine za oceno primernosti ventilatorjev, je povedal, da so pregledali več kot 80 tipov ventilatorjev in vladi sporočili, da jih je primerih 13. Ventilator R30, ki ga je kupila vlada, so označili za neprimeren, oziroma manj primeren.

Zdravko Počivalšek odločitve o nakupu ventilatorja R30 ni utemeljil z argumenti, kot bi to storil sposoben politik, pač pa ošabno, z osebno diskreditacijo. Dejal je, da je Knafelj:

  • “strankarski zdravnik” (ker je imel en pogovor z LMŠ),
  • “samo zdravnik” (ki ne ve, kako se dela biznis),
  • “samo en zdravnik” (čeprav je bil član skupine, ki jo je vlada samo zadolžila za preverbo ventilatorjev).

Nič manj ošaben pa ni argument, ki ga je dodal. Knafljevo strokovno mnenje je skušal sesuti z nekakšno zdravo kmečko pametjo. Rekel je “ker nismo uspeli dobiti mercedesa, smo pač kupili golfa” – pri čemer “golf” (ventilator R30) ni uporaben, saj ob priklopu bolnika s Covidom nanj virus razpiha in kontaminira cel prostor. To so poročali celo v uvodniku “anti-Tarče” na Novi24.

To lepo ponazarja problem te vlade. Ošabni ljudje zase mislijo, da so tudi najbolj sposobni in najpametnejši. Zato je Janša takoj ob nastopu funkcije potisnil na stran stroko in vse vajeti prevzel sam – saj je vendar sam najboljši epidemiolog v državi! Zato se žolčno odzivajo na vsako kritiko ali opozicijo, pa naj pride iz medijev, od drugih strank ali civilne družbe. In zato si s tako trmo poskušajo podrediti družbene inštitucije, utišati opozicijo. Po starem kitajskem pregovoru: “ena gora ne prenese dveh tigrov”.

A v resnici so ravno zato naredili toliko napak med epidemijo. Ko so kupovali ventilatorje, so utišali stroko in kupili “golfe”, ki so pristali v kleteh bolnišnic. Ko so kupovali maske, so utišali “paragrafarje” in se zanašali na posrednike, ki so jih priporočali “naši” politični funkcionarji. Ko so sprejemali korona zakone, so odbili vse amandmaje opozicije in zato izpustili celo vrsto skupin, ki bi potrebovale pomoč: najemnike stanovanj in poslovnih prostorov, gostince, invalide, brezposelne, študente v tujini, tujce pri nas.

In nenazadnje, s takim odnosom so v času, ko so takorekoč vse evropske vlade uspele poenotiti državljane, zanetili največji upor po letu 2012. Nismo “prvi v Evropi”, kot se je včeraj za Euronews pohvalil Jelko Kacin, bistveno bolj je na mestu ocena Deutche Welle, kjer so zapisali, da “nikjer v Evropi ne poteka tako oster boj glede ukrepov proti koronakrizi kot v Sloveniji” in kot razlog navedli, da “Janez Janša, ki je na položaju šele šest tednov in že poskuša izkoristiti aktualne razmere za dolgoročno okrepitev svoje oblasti”.

To je zelo slaba popotnica za čase, ki so pred nami. Epidemijo so uradno preklicali, a za številne se negotovost šele začenja. Gostinci, turistični delavci, zaposleni v kulturi, samozaposleni, delavci na čakanju, bodo s 1.6. ostali brez pomoči. Vlada pa je epidemijo preklicala čez noč, ne da bi jim povedala, kakšne ukrepe naj pričakujejo v naslednjih mesecih, tednih ali celo dnevih. Da o morebitnem obvladovanju drugega vala okužb s Covidom niti ne govorimo – visoko zadolžena država si težko privošči še eno karanteno.

Gotovo je le eno – vlada se bo na vse kritike še naprej odzivala prezirljivo in ošabno. A to ne priča o njeni sposobnosti, pač pa obratno – o njeni nesposobnosti obvladovanja razmer, ki so ji v šestih tednih popolnoma ušle iz rok.

Zato mora ta vlada oditi, mi vsi pa na predčasne volitve. Kolesarji s(m)o pokazali, da Slovenija ni in nikoli ne bo “gora enega tigra”, pač pa demokratična država, ki so jo delimo vsi. Ošabnosti bo kmalu odzvonilo.

Deli.