Luka Mesec o “SLAPP” tožbah Roka Snežiča

Danes sem na sodišču zaradi tožbe Roka Snežiča, ki me preganja zaradi izjave, v kateri sem ga upravičeno imenoval za »kriminalca«. S to tožbo me Snežič želi zgolj utišati oziroma ustrahovati ter finančno obremeniti.

Gre za tako imenovane SLAPP tožbe, ki se v slovenščini imenujejo Strateške tožbe proti udeležbi javnosti. Namen takšnih tožb ni zmaga na sodišču, temveč ustrahovanje, utišanje ali finančno izčrpavanje posameznikov, ki javno izražajo svoje mnenje ali kritiko. Pogosto jih uporabljajo korporacije in vplivni posamezniki, ki želijo zaščititi svoje interese in preprečiti negativno publiciteto.

Cilj SLAPP tožb je ustvariti finančno in psihološko breme za tožene stranke, da bi jih odvrnili od nadaljnjega javnega angažiranja. Te tožbe vključujejo visoke odškodninske zahtevke in dolge, zapletene sodne postopke, kar predstavlja velik pritisk za posameznike, ki so izpostavljeni takšnim tožbam.

Ogrožajo pa tudi svobodo govora in demokracijo. Takšen primer je portal Necenzurirano, proti kateremu je Rok Snežič vložil 51 zasebnih kazenskih tožb. Sodišče je v vseh primerih odločilo v korist novinarjev. Snežiču pa je naložilo plačilo približno 19.000 evrov stroškov, ki pa jih ne želi plačati. Po slovenski zakonodaji pa jih ni mogoče izterjati. Čeprav Snežič vozi luksuzne avtomobile, uporablja več nepremičnin v Sloveniji in tujini, ima veliko gotovine, je za državo uradno revež brez bančnega računa in z mesečnimi prihodki le 350 evrov.

Pri svojih navedbah vztrajam in trdim, da Snežičeva pretekla dejanja opravičujejo takšno označbo, saj je jasno Snežič dejansko sodeloval v spornih dejavnostih:

  • Obsojen je bil zaradi davčne utaje in prestal zaporno kazen.

  • Obtožen je bil oškodovanja upnikov zaradi sumljive terjatve njegove babice v postopku osebnega stečaja, s pomočjo katere je pred finančno upravo uspešno skril okoli 150.000 evrov.

  • Vpleten je bil v večmilijonske transakcije in preiskave zaradi suma zlorabe položaja, pranja denarja ter ponarejanja poslovnih listin.

  • Imel naj bi vpliv na kadrovanje v času vlade Janeza Janše in sodeloval pri spornih posojilih stranki SDS, ki ga je najela od državljanke BiH Dijane Đuđić.

Če te zanima več o SLAPP tožbah: Pravna mreža za varstvo demokracije.

 

Deli.