Luka Mesec na 33. posvetu o nepremičninah

V Sloveniji je danes par z lastniškim stanovanjem tudi za 1.000 € na mesec na boljšem od para, ki stanovanja nima in ga mora najemati ali vzeti kredit. To je stanovanjska neenakost, ki se je v 30 letih, ko je država na stanovanjskem področju spala, prikradla med nas.

Naslavljanje stanovanjske neenakosti je gotovo eden od prvih temeljnih kamnov nove družbene pogodbe. Po 30 letih potrebujemo stanovanjsko politiko, saj nam je v tem trenutku najbrž že jasno kam pridemo, če država od tovrstnih politik odmakne roke in prepusti vse zasebni iniciativi in trgu.
Pridemo do rastočih cen stanovanj, pridemo do nedostopnih stanovanj, pridemo do vrste neenakosti, ki imajo različne družbene posledice. Iz Slovenije se vsako leto odseli približno 18.000 ljudi, saj se selijo v kraje, kjer je razmerje med plačo in stroški življenja boljše.
Posledica je ta – če pogledamo evropski zemljevid in se vprašamo, kdaj mladi odhajajo od doma, da se ne postavimo ob bok skandinavskim državam ali Nemčiji – tam mladi odhajajo od doma pri zgodnjih dvajsetih letih, ampak ob bok južno evropskim državam, po katerih se ponavadi iz razvojnih vidikov nočemo zgledovati.
Potrebno je torej zmanjšati izseljevanje iz države in treba je zmanjšati vzroke za izseljevanje.
V vladi že potekajo pogovori o konceptu stanovanjske politike, se pravi o njeni zasnovi. Mi smo pripravili za diskusijo v vladi študijo, ki kaže, kako se stvari obnesejo po drugih državah v Evropi.
Za zgled smo postavil dunajski model, ki v nasprotju z nekaterimi zahodnimi modeli (kot je npr. irski) ne veča neenakosti zaradi hitrega dviga najemnin in cen stanovanj in omogoča dolgoročno predvidljive nizke najemnine, ponuja najemna razmerja za nedoločen čas, omogoča stabilno in predvidljivo gradnjo ter krepi sektor dostopnih najemnih stanovanj.

Baza tega modela so javni skladi, v katerih je vsaj 40% javnih sredstev – zasebna sredstva so komplement, javna sredstva pa so tista, ki sistem stabilizirajo, stabilizirajo cene in omogočajo, da lahko slehernik brez državnih subvencij dobi stanovanje po dostopni in dostojni ceni. In to je naš cilj. Sam bom naredil vse, kar je v moji moči, da se v vladi temu približamo in da bomo zadnja vlada, ki jo bo morala stroka in civilna družb na to opominjati.

Deli.