Luka Mesec: Epidemije je konec, epidemije ni konec

Vlada je včeraj preklicala epidemijo, zdaj pa pravi, da je ni. Vse skupaj spominja na tisto z izgubljenim kamionom v prvih dneh vlade, ko sta ministra Tonin in Počivalšek v nekaj urah prešla od zagotovil “kamion z maskami je v Postojni” do “kamion smo izgubili” in nazadnje “kamiona nikoli ni bilo”.

Podobno je z epidemijo. Včeraj je Janša še na seji državnega zbora zatrjeval, da bo preklicana 31. maja, istega dne zvečer je vlada sprejela sklep, da jo končajo kar čez noč. Zdaj pa se še dodatno zapletajo s pojasnjevanjem, da odlok sicer “začne veljati 15. maja”, vendar pa se šele “31. maja začne uporabljati”. Skratka, iz zmedenih vladnih sporočil državljani ne morejo razbrati, ali je epidemije konec ali ne.

A kljub temu lahko razvozlamo, kaj se je zgodilo. Bistvo je tole: koronazakoni, ki vsebujejo ukrepe pomoči gospodarstvu in prebivalstvu, imajo omejen rok trajanja. V njih je določeno, da veljajo do 31. maja, a pod pogojem, da je je epidemija končana pred 15. majem. Če epidemija ni končana do 15. maja, se ukrepi pomoči podaljšajo za 30 dni, torej do konca junija. Vlada je torej včeraj storila naslednje: odlok, ki so ga sprejeli 14. maja, par minut pred polnočjo (torej par minut pred rokom), bo služil kot podlaga za prekinitev ukrepov pomoči gospodarstvu in prebivalstvu z 31.5.

In za to gre: da bi lahko ukrepe pomoči ukinili že z 31.5. (in ne s 30.6.), so epidemijo preklicali 15.5. Pa naj obračajo kakor hočejo.

Seveda se tu postavlja več vprašanj. Prvič, kdaj in kako bodo to ljudem povedali? 31. maja? Drugič, če ne znajo načrtovati niti zakonsko predvidenga konca ukrepov, kako se lahko zanesemo na to, da imajo kakršenkoli plan za naslednje mesece? In tretjič, kako bodo junij preživeli ljudje, ki so ostali brez dela in dohodka? Bo vlada tudi to komunicirala par minut pred iztekom roka? In če bo, kako se lahko zanesemo na to, da si ne bo naslednji dan premislila?

Vlada krize ne obvladuje več. Nima nikakršnega načrta, kako bomo bomo preživeli naslednje tedne, kaj šele mesece. Ključne odločitve, kot je razglasitev konca epidemije, sprejema čez noč, pet minut pred roki. Deluje povsem nekoordinirano, z danes na jutri. Nesposobnost je še dodaten razlog, zakaj mora ta vlada oditi.

Deli.