Poziv predsedniku republike, naj ne legitimira napadov desnice na RTV Slovenija

Spoštovani Predsednik republike, g. Borut Pahor!

Prejeli smo vaše vabilo na posvet z naslovom »Kakšne spremembe potrebuje RTV Slovenija, da bo svoboden, kakovosten in politično nepristranski javni servis?«.

Naslov in zastavitev posveta implicirata, da javni zavod RTV Slovenija v sedaj obstoječi obliki ni sodoben, kakovosten in politično nepristranski javni servis. Kot Predsednik republike s takšno zastavitvijo posvet že vnaprej ideološko uokvirajte. Znano je, da je takšna kritika lastna delu slovenske politike, ki na RTV že več let vrši pritiske in ne skriva ambicij po politični podreditvi javnega servisa. 

S takšno zastavitvijo javnosti sporočate, da RTV Slovenija ni sodoben, kakovosten in nepristranski javni servis, s čimer – kot Predsednik republike – dajete legitimnost poskusom diskreditacije RTV, ki so s strani vladajoče stranke SDS namenjeni politični podreditvi javne radiotelevizije. Zagotovo spremljate dogajanje na Madžarskem in Poljskem, kjer sta stranki Fidesz ter Zakon in pravičnost, sorodni SDS, s podobnimi argumenti in prijemi tak projekt tudi izvršili, da bi tlakovali pot “neliberalnim demokracijam” oziroma enostrankarskim diktaturam z videzom večstrankarskih sistemov, ki jih vzpostavljajo. Kot izkušen politik veste, da se SDS v spremembah medijske zakonodaje ravna po vzorcih, ustvarjenih in preizkušenih v teh družbah.

Zato vas, g. Predsednik, pozivam, da se pred razpravo javno opredelite o nevtralnosti, sodobnosti in kakovosti RTV, ter da zagotovite nepristransko in objektivno obravnavo sprememb medijske zakonodaje.

V nasprotnem primeru se posveta žal ne bom mogel udeležiti, saj bi bilo sodelovanje v razpravi, ki že v izhodišču zavzema stališče nasprotnikov demokracije, v nasprotju z načeli demokratične, odprte in svobodne družbe, ki jih v stranki zagovarjamo.

Luka Mesec,
koordinator Levice

Deli.