Luka Mesec: Gospod predsednik, skličite raje posvet o predčasnih volitvah

Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije Borut Pahor!

zahvaljujem se vam za vabilo, toda srečanja se v Levici tudi tokrat ne moremo udeležiti. Kot smo sporočili v našem zadnjem pismu, smo vsekakor za dialog, nikakor pa ne moremo pristati na to, da bi vladi, ki uničuje demokratične institucije države, dajali legitimnost z udeleževanjem na neformalnih srečanjih – ali da bi ta srečanja začela nadomeščati dialog, ki bi moral teči skozi institucije, ki so temu namenjene. Naš prvi pogoj za udeležbo na takih srečanjih je, da vlada začne spoštovati temelje demokratične ureditve, na čelu z ustavo, državnim zborom, sodno vejo oblasti, civilno družbo in mediji.

Ob vabilu pa nikakor ne moremo mimo dejstva, da je pobudnik srečanja, predsednik vlade Janez Janša, sočasno s svojo pobudo k »dialogu« na Twitter računu, delil članek Nove24 s sporočilom, da je »presežna smrtnost v Sloveniji v veliki meri posledica škodljivih influencerjev in neodgovorne opozicije«. Jasno je, da nas na Brdo torej ne vabi zaradi dialoga, pač pa zato, da bi zvrnil odgovornost za lastne napake na opozicijo. Mednarodne primerjave so nedvoumne: vladi so v drugem valu stvari popolnoma ušle iz rok, imamo najdaljšo policijsko uro v Evropi, imeli smo najdaljše zaprtje šol v regiji in podobno, a smo kljub temu v vrhu Evrope tako po smrtnosti kot po okužbah z novim koronavirusom. Intence srečanja ne moremo razumeti drugače, kot da predsednik vlade, ki je zavozil epidemijo, se osebno odpovedal naročilu cepiv ter s svojim delovanjem ustvaril najhujšo polarizacijo slovenske družbe v zadnjih tridesetih letih, skuša organizirati simulaker dialoga, predstavo za javnost, da bi to prikril. 

Spoštovani gospod predsednik,

glede na povedano vas v Levici pozivamo, da organizirate posvet o predčasnih volitvah. Te so edini še preostali odgovor na nevzdržno stanje v državi. Zaskrbljujoče ni le neobvladovanje epidemije, pač pa razvrednotenje demokracije, standardov, institucij in javnega govora ter temu primerno stanje duha v državi. Pri svojih triintridesetih letih ne pomnim, da bi kdaj okrog sebe videl in čutil toliko jeze, obupa in črnogledosti. V ljudi, ki so bili še nedavno polni optimizma, sta se po enem letu obsedenega stanja, naselila nezaupanje in strah pred prihodnostjo. 

S tem stanjem je treba v dobro vseh čimprej presekati. Lepota demokratične ureditve pa je, da nam omogoča, da se takšne družbene krize razrešijo na volitvah, kjer ljudstvo odloči, komu bo zaupalo nadaljnje vodenje države. Te, izjemno težke in odgovorne naloge, ne moremo več prepuščati vladni ekipi, ki se je celo leto namesto z bojem proti epidemiji ukvarjala s poskusom družbenega prevrata. 

S spoštovanjem,

Luka Mesec,
koordinator Levice

 

Deli.