Luka Mesec odgovarja na vabilo Boruta Pahorja

Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, 

žal tudi tokrat ne morem sprejeti vašega vabila na posvet s predsednikom vlade. Od zadnjega posveta, ki ste ga organizirali pred dobrim mesecem na Brdu, se v namreč v načinu delovanja vlade ni spremenilo nič. Vlada, na čelu z njenim predsednikom Janezom Janšo, še vedno vsakodnevno spodkopava demokratično ureditev in njene institucije. Nadaljuje vojno proti medijem, napada ustavno sodišče, državljanom odreka temeljno pravico do svobodnega izražanja in protesta ipd. Vi pa ob tem še vedno molčite.

Tudi tokratni posvet legitimira in spodbuja spodkopavanje demokracije. V parlamentarni ureditvi je namreč parlament, v našem primeru državni zbor, mesto, kjer bi se morale vršiti razprave o zadevah, kot je “izhodna strategija iz covid krize”. Trenutna Vlada Republike Slovenije pa to temeljno, demokratično institucijo (tako kot tudi vrsto drugih) iz dneva v dan spodkopava, derogira, smeši, ji jemlje legitimnost. Dovolite mi, da podam dva nedavna primera:

  1. Nezaupnica. Predsednik vlade bi po protokolu in maniri moral biti prisoten na seji o nezaupnici vladi – nenazadnje gre v prvi vrsti za sodbo o njegovem delu in odgovornosti. Aktualni predsednik Janez Janša pa je na seji o nezaupnici njegovi vladi le podal svoje petnajstminutno stališče, nato pa ga ni bilo ne na razpravi ne na glasovanju, zapovrh pa je v posmeh instituciji rezultate tajnega glasovanja še pred uradno razglasitvijo(!) objavil na svojem Twitter računu.
  2. Poslanska vprašanja. Predsednik vlade je enkrat mesečno obvezan odgovarjati na poslanska vprašanja, kar je tako rekoč njegova edina redna obveznost do državnega zbora. Ko je opozicijski poslanec Miha Kordiš predsedniku vlade postavil vprašanje, kako lahko njegovi vladi svetuje obsojeni davčni utajevalec Rok Snežič, ki so ga v Bosni in Hercegovini nedavno razglasili za persono non grato, mu je predsednik vlade namesto odgovora odvrnil, da “mu bo poiskal pomoč”, “da gre očitno za urgenten primer” in da bo “v svoji kliniki v Avstraliji preveril, če imajo še kaj prostora”. Drugače povedano: poslanca, ki mu je na povsem legitimno vprašanje dolžan odgovoriti, je posmehljivo poslal na psihiatrijo. 

Predsednik vlade, ki mu z organizacijo posveta pomagate ustvarjati videz, da poziva k “dialogu” in “kompromisu”, pogoje za dialog in kompromis zadnje leto iz dneva v dan spodkopava. Vašega vabila ne moremo sprejeti, saj posvet pod danimi pogoji ni nič drugega kot pomoč vladi pri ustvarjanju videza “dialoga” in “demokratičnosti” ter obvod demokratičnih institucij. Predsednik vlade državni zbor očitno prezira. Razprave tam so, kot smo slišali iz ust njihovih poslancev včeraj, “potrata časa in denarja”. Predsednik vlade si očitno želi namesto parlamenta postaviti neformalne posvete in krožke, kjer opozicija nima nikakršnih vzvodov moči, razprave tam pa se vršijo pod njegovimi pogoji.

V Levici nismo kategorično proti neformalnim posvetom in veste, da smo se jih v preteklosti redno udeleževali. Ne moremo pa pristati na to, da taki posveti postanejo nadomestek demokratičnih institucij, ki jih vlada, v imenu katere nas vabite na posvet, uničuje.

 

 

Deli.