Luka Mesec odgovarja na vabilo Boruta Pahorja

Spoštovani predsednik republike,

vašega vabila na pogovor na ravni voditeljev parlamentarnih strank ne morem sprejeti, saj ga ne razumem kot del rešitve, pač pa kot del problema. Z vami se sicer strinjam, da smo “soočeni z eno največjih preizkušenj” ter da bi bilo dobro, če bi stranke dosegle “neke vrste strinjanje o osredotočanju na spopad z epidemijo”, a je iz vašega vabila razvidno, da povsem spregledate, namerno izpustite, kakršnokoli omembo krize ustavnega reda in demokracije v Sloveniji. Vaše vabilo namreč izhaja iz ugotovitve, da smo “v treh desetletjih vzpostavili razmeroma trden demokratični politični sistem”. 

Spoštovani predsednik, demokratični sistem pri nas nikakor ni “razmeroma trden”, pač pa je v globoki krizi. Vladajoča stranka in predsednik vlade vsem na očeh brez sramu napadata novinarje in sodnike, medije in sodišča, kritike in protestnike. Agresivno spodkopavata institucije (primera Slovenske tiskovne agencije in Računskega sodišča), ali pa si jih podrejata (primera policije in Nacionalnega preiskovalnega urada). Predsednik vlade s tleskom prstov odpira in zapira šole, smučišča in trgovine – ali pa kar prekliče vpis na fakultete, ker se mu zazdi, da je družboslovcev “preveč”. Ne priznava rezultatov volitev v ZDA in nas potiska v druščino novih diktatorjev v Evropi, ob tem pa ne skriva, da poskuša pri nas ustvariti nedemokratičen red po zgledu Orbanove Madžarske ali Vučićeve Srbije. 

Sam institucijo predsednika republike spoštujem in verjamem, da bi moral vsak, ki jo zaseda, biti prvi varuh ustavnega reda in demokracije v državi, da bi moral zato biti prvi kritik vlade, ko in če ta presega svoja demokratična pooblastila. Vi pa že deset mesecev molčite. 

Vaš molk je še zdaleč ni nedolžen. Pravni teoretik Tretjega rajha Carl Schmitt je ugotavljal, da resničen nosilec suverenosti ni tisti, ki mu suverenost po družbeni pogodbi pripada (in v Sloveniji je to ljudstvo), pač pa tisti, ki ima moč prek razglašanja izrednih razmer normalno delovanje družbe in družbeno pogodbo suspendirati. Gospod predsednik, tak suspenz se, ob vašem molku, pri nas odvija že deset mesecev. Vse, za kar pravite, da je trdno, izpuhteva v zrak: demokratični standardi, ustavna načela, politične svoboščine.

V Združenih državah Amerike so bili s predsednikom Trumpom soočeni s podobno nevarnostjo. A tam so bili celo vodilni republikanci zmožni tako politiko obsoditi. Vaše vabilo pa, nasprotno, že uvodoma obstoj take krize pri nas implicitno zanika. 

Vašega vabila zato ne morem sprejeti. Želim si, da bi kot predsednik republike po desetih mesecih vendarle spregovorili, se opredelili in obsodili takšno delovanje ter pomagali premostiti krizo demokratične ureditve pri nas. Žal se moramo, zaradi retorike in načina delovanja največje vladne stranke, po tridesetih letih, vrniti k vprašanju osnov spoštovanja demokracije in ustavnega reda. 

Nihče ni za zagotovitev varstva teh načel bolj odgovoren od vas, predsednika republike. Molka in nezavzemanja stališča v dani situaciji ne morem razumeti drugače kot podporo vladi in njenemu predsedniku.

Z lepimi pozdravi,
Luka Mesec,
koordinator Levice

 

Deli.