Luka Mesec: O aplikaciji za sledenje in samovolji oblasti

Še pred pol leta smo samo od daleč opazovali, kako Kitajska postavlja omrežje za nadzor in vohunjenje nad 1,4 milijardami ljudmi. Policija tam prebivalcem lahko pregleduje telefone, sledi njihovim obrazom in celo ugotavlja, kdaj so zapustili svoj dom. Tega ne uporablja le za nadzor nad kriminalci, pač pa za nadzor nad vsemi. Pri nas se je kaj takega zdelo nezamisljivo, čeprav je le lučaj proč srbski predsednik Aleksandar Vučić s pomočjo kitajske policije v Beogradu že nameščal njihov sistem kamer za prepoznavo obrazov.

Danes Vučićev kolega Janša – včeraj sta skupaj z Viktorjem Orbanom nastopala na okrogli mizi treh srednjeevropskih voditeljev, ki jih druži prezir do demokracije in nebrzdana sla po oblasti – poskuša napraviti prvi korak na tej poti v Sloveniji. Izgovor je seveda korona virus, postavlja pa nas pred tole izsiljeno izbiro: ali bomo sprejeli aplikacijo za sledenje, ali pa bo vlada zopet uvedla karanteno. V izbiro nam torej ponuja: ali nadzor ali represija.

To vsiljeno izbiro je treba zavrniti. Nikakor ni res, da imamo samo ti dve možnosti. Vlada je, odkar je organizirala prelet ameriških letal nad domovi za starejše ob “zmagi nad virusom”, imela mesec dni časa, da se pripravi na drugi val, o katerem Janša sam govori že dva meseca. Morala bi delati na:

  1. izboljšanju zdravstvenih kapacitet,
  2. okrepitvi epidemiološke službe,
  3. dostopnosti testov
  4. protokolih za zaščito starejših in kroničnih bolnikov,
  5. na varnosti domov za starejše.

In še vedno ni prepozno, a prioritete oblasti so drugje. Raje se ukvarjajo s kadrovanjem po državnih podjetjih, z rovarjenjem po policiji, z obračuni z nasprotniki, s poskusi izstradanja RTV. Svoje nedelo, nesposobnost, pa poskušajo prikriti s tem, da nam v izbiro daje nadzor ali represijo. V malo manj brutalni obliki kot Vučić te dni, ki brutalno pretepa protestnike po Beogradu, Kragujevcu, Novemu Sadu in Nišu in za proteste namesto svoje samovolje obtožuje “tuje” in “protisrbske” elemente, a vseeno: tam vidimo svojo prihodnost, če jo bomo prepustili avtokratom.

Stvari, ki nam jih vsiljujejo zdaj, so zgolj zato, da se na novo, nedemokratično, normalnost navadimo. Hojs odstopi, pa v bistvu ne odstopi – navadite se na popolno samovoljo oblasti! Povsod policija in ograje – navadite se, vaša svoboda bo vedno bolj omejena! Janša laže, zavaja, širi rasizem in žali navadne državljane prek Twitterja – navadite se, novi oblasti je dovoljeno vse! Sprejmite aplikacijo – navadite se, v prihodnosti bo ta ista oblast hotela poznati vsak vaš korak, stik, pogovor.

Z desne seveda odgovarjajo, da nam že zdaj povsod sledi Google in sprašujejo, zakaj nam ne bi še država – saj je vendar to naša lastna država? Rešitev za človeštvo v 21. stoletju je ravno obratna: če bomo hoteli obraniti svobodo, bomo to morali preprečiti Googlu, Facebooku in državi. To pozicijo bomo v Levici branili. Danes v Državnem zboru, jutri na protestih, potem pa, če bo treba, na ustavnem sodišču.

Deli.