Luka Mesec: 3 milijarde evrov sme razdeliti samo ena stranka

Ta teden v parlamentu sprejemamo – finančno gledano – najtežji zakon v zadnjih 30 letih. Noben drug zakon ni razdelil kar treh milijard evrov, kar sicer predstavlja skoraj 1/3 letnega proračuna države.

Te tri milijarde evrov bo država razdelila podjetjem in prebivalstvu, prizadetim zaradi gospodarskega krča ob epidemiji. Zakon so pripravili v nekaj dneh, je poln lukenj in pomanjkljivosti, kar smo poskušali v opoziciji z več kot 70 amandmaji popravljati.

A koalicijski poslanci so včeraj vse predloge preglasovali. Tako rekoč brez razprave o amandmajih so povozili:

  1. SAMOZAPOSLENE, saj jih država zdaj pošilja na loterijo, do pomoči bodo upravičeni le, če so februarja zaslužili vsaj 25% več kot marca, oziroma 50% več kot aprila in maja. To nesmiselno določbo smo poskušali brisati.
  2. NAJEMNIKE STANOVANJ IN POSLOVNIH PROSTOROV, ki zdaj ne bodo prejeli nobene pomoči, tudi če so ob ves dohodek (gospodinjstva) ali če ne morejo obratovati (podjetja, lokali). Mi smo predlagali, da bi morali biti solidarni tudi najemodajalci, najemnine med epidemijo bi omejili na največ 30% tekočih dohodkov najemnika.
  3. ŠTUDENTE, ki se preživljajo z delom prek študentske napotnice. Edino, kar bodo v krizi dobili, je 150 evrov miloščine v obliki enkratne pomoči. Mi smo predlagali, da bi bili upravičeni do 80% nadomestila glede na povprečen zaslužek prek napotnice v drugi polovici leta 2019.
  4. UPOKOJENCE. Kdor ima 699 evrov pokojnine, bo dobil 130 evrov dodatka, kdor pa ima 701 evro, pa nič. Predlagali smo pravičnejšo razdelitev (od minimalne pokojnine do 850 evrov) s formulo, a so jo brez besed zavrnili.
  5. DELAVCE, saj ne bodo prejeli dodatka glede na izpostavljenost virusu zaradi svojega dela, pač pa vsi enako – 200 evrov ne glede na izpostavljenost, osnovno plačo, rizičnost. Če v javnem sektorju nagrade lahko segajo do 100% povečanja plače za tiste v prvih vrstah, zakaj ne bi tudi v zasebnem?
  6. PREKARCE: agencijski delavci bodo na čakanju prejeli le 70% minimalne plače, ne pa 100% kot vsi ostali. Honorarci, ki delajo prek avtorskih, podjemnih itn. pogodb, do pomoči niso upravičeni. Skušali smo širiti pomoč tudi na njih, neuspešno.
  7. DRUŽINE Z MANJ KOT TREMI OTROKI: vlada bo pomagala le velikim družinam, vse ostale, vključno s samohranilci, pa naj se znajdejo, kakor vedo in znajo. Ne glede na dohodek.
  8. 10.000 LJUDI BREZ ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA, saj jih vlada kljub zdravstveni krizi noče vključili vsaj v obvezno zdravstveno zavarovanje.
  9. GOSPODINJSTVA IN PODJETJA S KREDITI, saj je vlada že po enem tednu prelomila besedo, ki jo je dala na prejšnji seji: krediti so lahko zamrznjeni za 12 mesecev, a po novem lahko obresti tečejo naprej. Kar za nekoga s 100.000 evri glavnice pomeni cca. 2500 evrov dodatnih obresti.
  10. PREJEMNIKE SOCIALNIH TRANSFEROV, saj se jim bodo vsi krzni prejemki šteli v cenzus in v prihodnje vplivali na upravičenost do pomoči.

Celo tam, kjer so popustili, tj. umaknili so določbo, da bi lahko policija brez naloga vstopala v stanovanja, niso podprli opozicijskega amandmaja, ampak so spisali svojega, identičnega. Torej, tudi na točki, kjer so se z opozicijo strinjali, niso mogli dati opoziciji prav.

Premier Janša je danes v uvodnem nagovoru priznal, da “zakon ni popoln”, a vseeno poskuse opozicije, da bi zakon popravili z amandmaji, označil za nekakšno “nagajanje”.

S tem so vsi skupaj dali jasno vedeti, kakšno vlado imamo: tako, kjer ima prav lahko samo oblast – in samo sama lahko spozna, da nima. S kritikami, predlogi ali popravki pa ji nikar ne nagajajte.

Deli.