Svež veter na inšpektoratu za delo

Na ministrstvu za delo smo danes predstavili novo vodstvo inšpektorata za delo. Vodenje inšpektorata bo prevzel Luka Lukić, potem ko je prejšnji glavni inšpektor odstopil po razkritju resnih kršitev delavskih pravic v eni izmed ljubljanskih avtopralnic, ki je bila ena izmed številnih tovrstnih zgodb v zadnjih mesecih.

Luka Lukić je sodelavec Delavske svetovalnice in raziskovalni novinar, ki je pomagal spraviti v javnost mnoge zgodbe delavskega boja pri nas: o avtobusnih voznikih brez nezgodnega zavarovanja, preobremenjenosti na Pošti Slovenije, 12-urnih vožnjah poklicnih voznikov kombijev, pasteh franšiznih pogodb za prodajalce v trafikah, outsourcanju čistilk na zunanje izvajalcev, prizadevanjih za zaposlitev agencijskih delavcev v Luki Koper in tako naprej.
Verjamemo, da bodo poznanstva in zaupanje, spleteni skozi to raziskovalno delo, ključni za boljše delo inšpekcije v prihodnje. Z novim vodstvom se spreminja tudi strategija inšpektorata: namesto številnih, vendar površnih pregledov, ki so inšpektorjem oteževali ugotavljanje težjih kršitev, bo inšpekcija pod drobnogled jemala najbolj problematična podjetja in tam opravljala nenapovedane in globinske preglede.

Ponovno poudarjamo, kar smo povedali ob razkritjih kršitev v Kozini na samem začetku našega mandata: lastniki, ki so zgradili svoj poslovni model na kršenju delavskih pravic, nimajo v Sloveniji kaj iskati!

Luka Mesec: “Luka Lukič je bil večino kariere raziskovalni novinar. Ni član Levice, ne kakšne druge politične stranke. Do nas je bil pogosto kritičen – tudi javno. Za vodjo delovne inšpekcije ga nismo izbrali zaradi političnih simpatij, pač pa zaradi njegovega pretekelega dela in stvari, ki se jih v CV-ju ne vidi. Nikoli v življenju mu ni bil problem dati glavne na tnalo. Inšpektorat potrebuje pogumno in odločno vodstvo – in verjamem, da ga z Luko Lukičem tudi dobimo.”

Deli.