-ić, pa kaj?

Z včerajšnjim dnem je vodenje inšpektorata za delo prevzel Luka Lukić, sodelavec Delavske svetovalnice in raziskovalni novinar, ki je v slovensko javnost spravil marsikateri primer izkoriščanja delavcev.

Absolutno najslabši odzivi na to novico gredo na sledeči način:

»Prihaja Luka LUKIĆ in dva pomočnika – IĆA, sodelovali bodo z vodjo Delavske svetovalnice z IĆ – Goran LUKIĆ. Kjer so šefi IĆI, je korupcija.«

Drži, da je priimek na ić povezan z zlorabami, ampak drugače, kot misli rasistični del Twitterja. Če kdo, potem ravno priseljenci in potomci iz drugih držav bivše Jugoslavije razumejo, kaj pomeni biti gradbinec, čistilka ali tovornjakar.
Torej: kaj pomeni prejemati mizerno plačilo za dolge ure dela. Biti brez zdravstvenih prispevkov, ki jih je gazda nehal plačevati. Biti zaposlen vsako leto pri drugem verižnem podjetju. Živeti v natrpanih bivalnih kontejnerjih s pašteto za vsakodnevni obrok. Ali pa biti odvisen od dovoljenja za bivanje, ki je vezano na šefa, ki te izkorišča.
To so ljudje, ki opravljajo težaška dela, ki jih nihče drug ni hotel. Na njihovih plečih so nekateri zgradili svoje bogastvo, misleč, da jim nihče nič ne more. Na koncu smo zaradi tega na slabšem vsi, priimek gor ali dol.

Pregon takšnih podjetij je glavna prioriteta za prevetreni inšpektorat za delo. Izkoriščevalci delavcev v Sloveniji nimajo kaj početi!

Deli.