Minister Logar nadaljuje s tožarjenjem v tujini, sklicujemo nujno sejo

Zunanji minister dr. Anže Logar iz stranke SDS je ponovno postregel s popolnoma nesprejemljivim odzivom, tokrat glede stanja na področju pravosodja v Sloveniji. Njegovo ravnanje v Levici in opoziciji ocenjujemo kot  nedopustno, saj zlonamerno maje ugled Republike Slovenije v tujini in doma. Zato smo po današnji skupni novinarski konferenci opozicijskih strank, katere se je udeležil vodja PS Levica dr. Matej T. Vatovec, zahtevali sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko in pravosodje ter predlagali, da se dejanje ministra obsodi, poslano pismo pa nemudoma prekliče.

Šele nekaj tednov po tem, ko je slovensko javnost presenetilo pismo o stanju na področju medijev, ki ga je vlada poslala Svetu Evrope in o katerem sta odbora za kulturo in zunanjo politiko sklenila, da ga morajo na zunanjem ministrstvu preklicati, je minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar ponovno postregel s popolnoma nesprejemljivim odzivom, tokrat glede stanja na področju pravosodja v Sloveniji, ki je kot spremno pismo k poročilu o stanju vladavine prava bilo poslano Evropski komisiji.

V spremnem pismu k poročilu se je minister na več mestih dotaknil delovanja pravosodja v izjemno ponižujočem in obsojajočem tonu, na podoben način, kot je to počela Slovenska demokratska stranka v svojih propagandnih poročilih ter v izjavah vidnih pripadnikov. Gre za sistematično stopnjevanje pritiska na neodvisno in samostojno vejo oblasti, ki se še posebej izkaže ravno takrat, ko je stranka vpletena v korupcijske afere – pred desetletjem Patria, danes zaščitna oprema za medicinsko osebje.

Gre za nevaren trend, ki v tem trenutku ne pomeni ničesar drugega kot izkoriščanje in zlorabljanje oblasti oz. vladanja v strankarske namene. Ti nameni SDS, kot osrednje vladne stranke, so od sredine marca zelo jasni: čim bolj izkoristiti krizo, ki je nastala zaradi izbruha epidemije koronavirusa, za to, da se družbo predrugači v avtoritaren sistem, kot smo mu priča na Madžarskem.

Stanje glede temeljnih svoboščin, ki izvirajo tudi iz ustanovnih in drugih dokumentov Evropske unije, od vladavine prava do človekovih pravic, je na Madžarskem (sicer tudi širše, v t.i. višegrajski skupini) na nizki ravni zaradi dolge vladavine Viktorja Orbana. Ta je v državi ravno s podrejanjem medijskega prostora kakor tudi pravosodja in civilne družbe (nevladnih organizacij) uspel utišati nasprotnike oz. drugače misleče in vpeljati avtoritarno oblast, katere osnovni cilj je ohranjanje oblasti in bogatenje oligarhov iz premierjevega kroga. Glede na to, da je tesna politična, kapitalska, medijska in prijateljska vez med Janezom Janšo in Viktorjem Orbanom več kot očitna, je utemeljena skrb, da bo Slovenija pod taktirko trenutnega predsednika vlade šla po poti Madžarske.

Zaradi tega mora v tem obdobju državni zbor še bolj bdeti nad delom vlade, saj je ta po ustavni ureditvi odgovorna državnemu zboru. Po prvem “uradnem” vladnem napadu na medije, v katerega je bilo vpleteno tudi zunanje ministrstvo in kabinet predsednika vlade, sta se ne dolgo za tem zgodila še dva taka napada na svobodne institucije – pravosodje in še enkrat medije. Novi dopis, s katerim skuša minister za zunanje zadeve dr. Logar zamajati verodostojnost sodstva, pomeni neposreden napad na neodvisno vejo oblasti. Skoraj istočasno pa je predsednik vlade, g. Janša, postregel s še enim napadom na medije – s pamfletom, ki ga je kar sam poimenoval “Vojna z mediji”.

Tako kot Orbanov Fidesz namreč tudi Janševa SDS že leta sistematično javno napada kritične novinarje, namešča partijske vojščake na odgovornejše pozicije in povrhu vsega gradi mrežo lastnih spletnih portalov, namenjenih širjenju strahu, neresnic ter diskreditaciji političnih nasprotnikov in drugače mislečih. Pri tem s sosednje Madžarske ne dobiva samo idej in napotkov, ampak tudi kapitalsko pomoč. Dejstvo je, da so podjetja iz Orbanove mreže prijateljskih oligarhov že priskrbela kapital in vstopila v lastniško strukturo Nova24TV.

V zvezi s tem je zgovoren tudi način, na katerega Janševa SDS vodi vlado oz. vladne resorje. Najnovejši incident in dodaten dokaz, da SDS jemlje vladanje zgolj za lastne interese in frustracije, je omenjeno spremno pismo k poročilu o stanju vladavine prava. V tem pismu se minister na nedopusten način loteva obračunavanja s sodno vejo oblasti  kot to na enak način počne njegova stranka že desetletja, ko govori o krivosodju.

Ravnanja vlade so v tem primeru nedopustna, saj brez osnove in zlonamerno majejo ugled Republike Slovenije v tujini in doma, medtem ko je po strateških dokumentih na področju zunanje politike ena prioritetnih nalog zunanjega ministrstva krepitev ugleda Slovenije v mednarodnem okolju. Zato v  opozicijskih strankah – Levici, SD, LMŠ in SAB –  predlagamo da odbora za zunanjo politiko in pravosodje sprejmeta naslednje sklepe:

  1. Odbor za zunanjo politiko in Odbor za pravosodje ugotavljata, da je spremni dopis, ki ga je pripravil minister za zunanje zadeve, dr. Anže Logar in je bil priložen k medresorskem poročilu o vladavini prava v Republiki Sloveniji in poslan Evropski komisiji, izrazito pristranski in politično motiviran dokument, ki pomeni spodkopavanje pravne države v Republiki Sloveniji in grobo posega v neodvisnost in nepristranskost sodstva v Republiki Sloveniji.

  1. Odbor za zunanjo politiko in Odbor za pravosodje obsojata ravnanja predsednika vlade in ministra za zunanje zadeve pri napadih na svobodo in neodvisnost medijev in sodstva.

  1. Odbor za zunanjo politiko in Odbor za pravosodje pozivata Vlado Republike Slovenije, da spremni dopis umakne in da Evropski komisiji nemudoma posreduje opravičilo za nesprejemljivo in nedostojno komunikacijo ministra za zunanje zadeve.

  1. Odbor za zunanjo politiko in Odbor za pravosodje pozivata Vlado Republike Slovenije in njene javne funkcionarje, da se vzdržijo dejanj in izjav, ki služijo zgolj partikularnim interesom stranke SDS in škodijo ugledu in dobremu imenu Republike Slovenije.

Deli.