Levica Ljubljana: Tretja obletnica obrambe Tovarne Rog

Danes mineva tri leta od nasilnega vdora privatne varnostne službe Valina na območje Roga. Na ta dan je bil namreč predviden za začetek rušenja dela kompleksa nekdanje tovarne. Uporabniki in uporabnice ter druga javnost so zaščitili prostore, v katerih so se od leta 2006 naprej razvijali alternativna kultura, socialno in politično organiziranje, športni program in številne druge brezplačne dejavnosti. V vmesnem času so se nekatere stvari reševale na sodišču in osem posameznikov in posameznic, ki so v Rogu opravljali prostovoljne dejavnosti, je bilo obremenjenih z lastninskimi tožbami in visokimi sodnimi stroški – v skupni vrednosti 50.000 evrov.

Ljubljana je mesto, ki spodbuja različne oblike kulturnega, socialnega in športnega delovanja in bi moralo biti odprto tudi za pogovor s skupnostjo, katere delovanje bogati naše mesto s solidarnostjo, alternativno kulturo in drugačnim mišljenjem. V Rogu še vedno deluje več kot 100 aktivistov, umetnikov, športnikov, skejterjev, beguncev ter mladih in socialno ogroženih posameznikov, ki so prostore in pripadajočo infrastrukturo z lastnim delom doslej tudi vzdrževali. Tam so ustvarili na stotine umetniških del, inštalacij, imajo veliko glasbene in rekreativne opreme, ki je v lasti omenjenih kolektivov. Uporabnice in uporabniki AT Rog si ne morejo zamisliti, da bi po vsem vloženem delu v zadnjih trinajstih letih pristali na izgon brez dogovora, niti da bi lahko brez resne škode občina izpraznila prostore na silo. Tako so letos maja objavili peticijo za odprt dialog, v kateri poudarjajo nujnost dialoga med MOL in Rogom, ki bi pripeljal do konstruktivne rešitve za vse.

Tudi v Levici si prizadevamo za nenasilno, skupno in transparentno rešitev situacije na področju nekdanje tovarne Rog ter podpiramo iskanje takšne rešitve v okviru odprtega in strpnega dialoga med vsemi vpletenimi.

Deli.