Levica Zasavje: Solidarno z delavkami Steklarne Hrastnik

Včeraj je javnost presenetila vest o delavski akciji v podjetju Steklarna Hrastnik. Približno 50 delavk in delavcev je vodstvu podjetja vročilo odpovedi, zahtevajo tudi odstop poslovodstva in generalnega direktorja Petra Časa.
Poročila medijev in zaposlenih pričajo o negotovem delovnem okolju, o izkoriščanju razmerij moči in delovno-pravne zakonodaje, o krčenju števila zaposlenih in izgorelosti tistih, ki ostajajo, kar so tudi razlogi za skupinsko akcijo zaposlenih. “Dekleta so pri tekočem traku z minimalno zasedbo, plače nikakršne, nečloveški pogoji,” je za MMC povedala ena od delavk, ki po več kot tridesetih letih ne želi več delati v Steklarni Hrastnik. “Če bi mi podjetje dalo odpoved, bi dobila 17.000 evrov odpravnine, če sem jim to poklonila, sem imela trden razlog, da sem si sama dala odpoved.”
Steklarna Hrastnik je dolgo veljala kot emblem varnega delavnega okolja s posluhom za zaposleno_ga. Kot eden večjih regijskih zaposlovalcev ter mednarodno priznanih in nagrajenih podjetij se je javnosti predstavljala kot zasavski gospodarski, razvojni in socialni steber. Včeraj je ponudila še eno potrditev, da delavcu prijaznega kapitalista ni.
Gospodarstvo smo delavci! Delavci ustvarjamo dobiček, snujemo razvoj, prispevamo svoje znanje, čas in delo, zato je nujno, da smo prav delavci tisti, ki demokratično sodelujemo v odločanju in delitvi dobička!
✊ V Levici izrekamo solidarnost delavkam in delavcem Steklarne Hrastnik, čestitamo za odločno držo in ponujamo tovariško pomoč v sindikalnem povezovanju!

👎 PROTI izkoriščanju delavk in delavcev!

👍 ZA varno delovno okolje, delitev dobička in demokracijo na delovnem mestu!

Deli.