Levica Radovljica: Proti preimenovanju OŠ Staneta Žagarja

Foto: Gorenjski glas

V lokalnem odboru Levica Radovljica izražamo ostro nasprotovanje preimenovanju osnovne šole Staneta Žagarja v Lipnici.

Pozivamo starše, ki so se zavzeli za predlog, naj še enkrat dobro premislijo, saj smo prepričani, da pravi razlog za preimenovanje šole ne tiči v tem, da bi zaradi enakega imena še ene osnovne šole v Kranju prihajalo do zamenjav.

Stane Žagar si poimenovanje zasluži, saj je bil v prvi vrsti učitelj, ki je uveljavljal sodobne pedagoške metode delovne šole. Učno snov je povezoval z življenjem, eksperimentiral s samoupravo in tako vzbudil med učenci izredno delavnost in zavestno disciplino.

Prav tako drži, da je bil Stane Žagar tudi komunist in partizan, ki je padel pod streli okupatorja leta 1942, in da je bil po vojni proglašen za narodnega heroja. Prepričani smo, da je to pravi razlog za težnje po preimenovanju osnovne šole.

V Levici Radovljica smo, nasprotno, ponosni na vrednote, ki nam jih je zapustil narodnoosvobodilni boj. Za radovljiško Levico bi sprememba imena osnovne šole pošiljala popolnoma napačno sporočilo: da nas je sram, ker je bil Stane Žagar kot partizan na strani zaveznikov, ki so premagali nacizem in fašizem – čigar izginotje dandanes nikakor ni več samoumevno.

Kdor bo brisal lastno zgodovino, ta je obsojen, da bo ponavljali njene napake.

Deli.