Levica pravkar preprečila 28 EUR višji prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje za 65.000 prebivalcev!

Pravkar so vse stranke državnega zbora napovedale, da bodo podprle amandma Levice, s katerim se črta 142. člen predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim je vlada nameravala na skrivaj in pritlehno vnesti nov prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Predlog drugega odstavka 142. člena, ki ga je vlada skrila med prehodne določbe predloga zakona, je določal, da bodo nosilci obveznega zdravstvenega zavarovanja morali predvidoma od januarja 2022 naprej plačevati prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje za družinskega člana, zakonca ali starša, ki je zavarovan preko njih. Prispevek bi tako obremenil 65.627 ljudi, ki trenutno s svojim zavarovanjem krijejo zavarovanje tudi svojim partnerjem, zakoncem ali staršem, ki sami niso zavarovani. Trenutno so ti ljudje zavarovani preko prispevka nosilca in ne predstavljajo dodatnega stroška, po predlogu vlade pa bi mesečno (podatek za leto 2021) plačevali 27,66 evra. Osnova za to kategorijo namreč znaša 25% zadnje znane povprečne letne plače v RS, preračunane na mesec. Od slednje osnove pa se obračuna mesečni prispevek v višini 5,96%.

Kot je opozorila ZZZS, nerazumljivo je, da predlog ZDOsk uvaja nov prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, ne tudi za obvezno zavarovanje za DO. Prav tako so opozarjali, da gre za nesistemsko in neusklajeno določbo. ZZZS je tudi sklepal, da se omenjenih določb tekom zakonodajnega postopka ne da več črtati, kar pa ne drži. Po tem, ko se je ta pritlehen manever razkrili, je vladna koalicija vložila amandma k 154. členu, ki začetek veljavnosti ukrepa zamika v leto 2023. To ne bi odpravilo osnovnega manevra, ampak  bi novi prispevek uvedlo na najbolj nizkoten način in brez razprave. Predlog je toliko bolj grotesken, da vlada v predlogu Zakona o dolgotrajni oskrbi ne zagotavlja sistemskega in trajnega vira financiranja dolgotrajne oskrbe in obveznost sprejetja zakona, ki bi urejal zavarovanje za dolgotrajno oskrbo prelaga v prihodnost.

V Poslanski skupini Levica smo zato včeraj predlagali črtanje drugega odstavka 142. člena, ki so ga danes podprle, potem ko smo razkrili njihov manever, tudi koalicijske stranke

Deli.