Levica Ljubljana: Ob konferenci Velo-city s pobudami za izboljšanje kolesarskih povezav v Ljubljani

V Ljubljani bo v naslednjih dneh potekala svetovna kolesarska konferenca Velo-city 2022. V Levici izražamo nasprotovanje visokim cenam udeležbe na konferenci, ki prebivalkam in prebivalcem Ljubljane ter drugim zainteresiranim onemogočajo udeležbo. Ob tem smo v Svetniškem klubu Levica v Mestnem svetu MOL v sodelovanju z Ljubljansko kolesarsko mrežo pripravili štiri konkretne predloge za izboljšanje kolesarskih povezav v Ljubljani, ki smo jih naslovili na župana Mestne občine Ljubljana.

Kolesarska konferenca za elito

V tem tednu bo v Ljubljani potekala svetovna kolesarska konferenca Velo-city. Cena kotizacije za udeležbo na konferenci znaša skoraj 1000 €, kar konferenco dela povsem nedosegljivo prebivalkam in prebivalcem Ljubljane ter drugim kolesarskim navdušencem.

Namesto da bi tako prebivalke in prebivalci na konferenci lahko spoznali dobre prakse in izkušnje iz mest po vsem svetu, ki bi jih lahko začeli uresničevati tudi v Ljubljani, jim bo od konference ostalo le nekaj novih kolesarskih povezav. Pa še te bodo hitro spremenjene, čim bo mestna oblast prejela pritožbo ali dve s strani voznikov osebnih avtomobilov.

Ljubljana ni kolesarjem prijazno mesto

Pred dvema letoma se je Ljubljana pohvalila s 14. mestom na lestvici kolesarjem prijaznih mest Copenhagenize Index, čeprav je uvrstitev pomenila padec z 8. mesta ob predhodnem ocenjevanju. Lestvica od leta 2019 sicer ni izšla, vendar lahko prebivalke in prebivalci Ljubljane predvidevamo, da se uvrstitev v treh letih ne bi izboljšala.

V tem času je nastalo še nekaj drugih lestvic, ki ocenjujejo kolesarsko strukturo v mestih glede na različne kazalce. Lestvica Cycle Cities cilja predvsem na mestni kolesarski turizem in vključuje dejavnike, kot so onesnaženost, cena izposoje koles, varnost, dolžina kolesarskih površin na prebivalca, vreme … Ljubljana je pristala na zadnjem, 40. mestu na lestvici. Na lestvici Bicycle Cities Index se je sicer uvrstila višje, na 43. od 90 mest; a je v kategoriji mest do 500.000 prebivalk in prebivalcev zasedla šele 15. mesto od 17.

V Levici vseskozi spodbujamo urejanje trajnostne mobilnosti v Ljubljani

V Levici se s svetniškimi pobudami, vprašanji, naslovljenimi na župana, s proračunskimi dopolnili in pripombami na proračun MOL vseskozi trudimo za urejanje kolesarskega in peš prometa v Ljubljani.

Če želimo prebivalkam in prebivalcem Ljubljane omogočiti zdravo in kakovostno življenje, moramo namreč zagotoviti zmanjšanje avtomobilskega prometa v mestu in spodbujati privlačnost drugih, čistejših oziroma trajnostnih vrst mobilnosti.

Konkretni predlogi za izboljšanje kolesarskih povezav v Ljubljani

V Svetniškem klubu Levica smo v sodelovanju z Ljubljansko kolesarsko mrežo pripravili štiri konkretne ukrepe, ureditve lokacij, ki so bistveni za to, da Ljubljana postane kolesarjem in kolesarkam ter ostalim uporabnikom in uporabnicam še prijaznejše in varnejše mesto. Gre za ureditev Litostrojske ceste, Njegoševe ceste, Mencingerjeve ulice ter povezave Poti ob žici in Rožne doline – predlagane ureditve se nahajajo na povezavi.

Vsaka predlagana ureditev se nahaja v drugačnem okolju: v odprti krajini, znotraj mirnega stanovanjskega območja, na območju mešanja stanovanjskih in industrijskih dejavnosti ter ob notranjem prometnem obroču. Predlagana ureditev kolesarskih povezav lahko predstavlja pomemben del prizadevanja za bolj trajnostno, zeleno in socialno pravično Ljubljano.

Deli.