Levica Ljubljana: V Ljubljani paravojaške milice niso dobrodošle!

Mestni svet MOL je na današnji seji obsodil delovanje in zbiranje predstavnikov paravojaških milic in nacionalističnih skupin v Ljubljani ter jim odrekel dobrodošlico v glavnem mestu. Sklep, ki smo ga predlagali mestni svetniki Levice, je bil brez podpore SDS in NSi sprejet. 

Varde in nacionalistične skupine paradirajo tudi v Ljubljani

Pripadniki t. i. Slovenske varde so se letos zbrali tudi v Ljubljani in izvajali svoje postroje pred predsedniško palačo. Njeni pripadniki so v svojih uniformah želeli vstopiti tudi v prostore Državnega zbora RS. Takšne samoorganizirane in nenadzorovane paravojaške milice se ponašajo s pravim orožjem in vojaško izurjenostjo. V želji po prevzemanju vloge Slovenske policije in drugih organov pregona in izvajanju nadzora nad ilegalnimi prehodi meje s strani beguncev so v sklopu svojega »patruljiranja« že ustrahovale prebivalce in obiskovalce teh območij.

V zadnjih mesecih so se v Ljubljani v času miroljubnih protivladnih protestov večkrat zbrali tudi t. i. rumeni jopiči, ki podpirajo aktualno vlado. Med njimi je po poročanju medijev veliko pripadnikov skrajnih desničarskih, nacionalističnih in celo nacističnih gibanj, kot je organizacija Blood & Honour.

Ljubljana je antifašistično mesto

Po tem, ko so v SDS in NSi neuspešno poskusili preprečiti odločanje o sklepu, da varde niso dobrodošle, je Mestni svet MOL danes sprejel sklep, ki smo ga predlagali svetnici in svetnik Levice in ki se glasi:

  1. Mestna občina Ljubljana je zgodovinsko izpričano antifašistično mesto, v katerem nacionalizem, fašizem, rasizem, ksenofobija in diskriminacija nimajo prostora. Obsojamo delovanje in zbiranje predstavnikov paravojaških milic in nacionalističnih skupin ter sporočamo, da v Ljubljani niso in nikoli ne bodo dobrodošle.
  2. Mestna občina Ljubljana sprejema javno izjavo o tem pomembnem vprašanju kot simbolno gesto proti ponovnemu razraščanju fašizma v slovenski družbi.

Tudi v Sloveniji so nekatere občine že odpovedale dobrodošlico takšnim skupinam. Izjemnega pomena pa je, da je takšno gesto potrdilo tudi najvišje odločevalsko telo glavnega mesta.

Vodja svetniškega kluba Levica Milan Jakopovič je ob tem poudaril: Pri sprejemu predlaganega sklepa gre za simbolno dejanje. Dejanje, s katerim bomo mestne svetnice in svetniki poslali jasno sporočilo prebivalkam in prebivalcem Ljubljane ter vsem ostalim, da osebe, ki ljudi delijo glede na spol, raso, etnično poreklo, versko ali drugačno prepričanje oziroma druge osebne okoliščine, v mestu niso dobrodošle.”

 

Deli.