Levica Ljubljana: Župan bo odgovarjal na očitke o nezakoniti in grobi izselitvi uporabnikov nekdanje tovarne Rog

V Svetniškem klubu Levica bomo na prihajajoči seji mestnega sveta od župana terjali odgovore glede zakonitosti izselitve uporabnikov iz nekdanje tovarne Rog. Pojavlja se namreč vse več dokazov, da ti prostori 19. januarja 2021 niso bili zapuščeni, kar pomeni, da  je Mestna občina Ljubljana ob pomoči zasebnih varnostnih služb in policije izvedla nezakonito izselitev. Ob tem se je izgubilo večje število predmetov v lasti uporabnikov, skupin in društev, ki so delovali tam.

Nasilje nad uporabniki in blatenje uporabnikov Roga s strani mestne oblasti legitimira policijsko zastraševanje in spodbuja porast nestrpnosti, ki se je med drugim manifestirala v pozivu neonacistične skupine Rumeni jopiči po “očiščenju” Avtonomne kulturne cone Metelkova. Tako prav dejanja župana v imenu Ljubljane, t. i. mesta heroj, paradoksalno ogrožajo sožitje in strpnost, ki sta se – zahvaljujoč tudi tem skupnostim – zgradila v Ljubljani.

Ali je bil Rog zapuščen ali pa je bila nasilna evikcija nezakonita!

Postopanje MOL in najete zasebne varnostne službe 19. januarja 2021 zjutraj je bilo zakonito le, če v Rogu ni bilo uporabnikov oziroma je bil Rog zapuščen. A tega MOL ni z ničemer dokazala. Nasprotno, več oseb je povedalo, da so jih od tam pred rušenjem nasilno odstranili. Pri tem jim ni bilo dovoljeno niti, da bi s seboj vzeli svoje domače živali, oblačila in druge predmete. Da območje ni bilo zapuščeno, dokazuje tudi dejstvo, da je bilo več kot 50 skupin, društev in posameznikov prisiljenih svoje stvari iskati na Snagi. Tja so iz Roga odpeljali vse od športnih rekvizitov, računalniške in druge tehnične opreme, oblačil, kostumov, kuhinjskih pripomočkov, dokumentacije, umetniških del itd. Uporabniki so našli le približno četrtino svojih predmetov, izginilo je vse od prenosnih računalnikov do pohištva in glasbene opreme, celo miza za namizni nogomet.

Da so v Rogu uporabniki in da ljudje tam živijo, je nedavno dokazovala celo MOL v dopisu Okrajnemu sodišču 6. 11. 2020. Le dva meseca za tem naj bi MOL nasprotno, na podlagi nepreverjenih in očitno lažnih informacij, ugotovila, da so prostori prazni.

Vse kaže, da je MOL brez pravnomočnega naloga za izselitev obračunala z uporabniki in skupinami v avtonomni coni. Takšna evikcija predstavlja samovoljno nezakonito dejanje.

Od župana Zorana Jankovića pričakujemo odgovore na naslednja vprašanja:

  • Ali ste za izselitev ljudi, društev in osebnih predmetov z območja nekdanje tovarne Rog pridobili ustrezno pravno podlago?
  • Na kakšen način je bilo 19. 1. 2021 ugotovljeno, da na območju nekdanje tovarne Rog ni bilo oseb in kako odgovarjate na pričevanja ljudi, da so jih zjutraj prebudili varnostniki in jih tudi z uporabo sile izselili iz prostorov, kjer so bivali in spali?
  • Kako odgovarjate na očitek, da Rog ni bil prazen, saj so v njem delovale skupine in društva, ki so imela v zgrabi ateljeje in opremljene telovadnice ter prostore za pomoč ranljivim skupinam, in da ti prostori nikakor niso bili zapuščeni?
  • Kakšna so bila navodila MOL zasebni službi za varovanje, ki je 19. 1. 2021 zjutraj vstopila na območje nekdanje tovarne Rog? Ali so imeli varnostniki navodilo, da poiščejo osebe, ki spijo v zgradbi, in jih odstranijo z območja?
  • Na podlagi katerih dokumentov je varnostna služba odstranjevala osebe z območja bivše tovarne Rog?
  • Pred kom ali čim so varnostniki varovali delavce, če v Rogu po vašem ni bilo nikogar?
  • Kako pojasnjujete dejstvo, da je MOL novembra 2020 Okrajnemu sodišču dokazovala, da so na območju nekdanje tovarne Rog ljudje, ki tam bivajo? Zakaj je MOL v pravdnem postopku dokazovala, da Rog ni prazen, če danes trdite ravno nasprotno?

Celotno svetniško vprašanje je na voljo na povezavi.

Županovo obračunavanje z uporabniki nekdanje Rog spodbuja neonacistične skupine

Mestna občina Ljubljana, ki v sporočilih za javnost obsoja nedavni vdor t. i. “rumenih jopičev” na Metelkovo, pozablja, da je z grobim ravnanjem in javnim blatenjem alternativne kulture eden od vzrokov za nenadni porast nestrpnosti v Ljubljani. MOL je namreč skupaj z desnico in pripadniki neonacističnih skupin vse od rušenja prostorov nekdanje tovarne Rog naprej zavajala javnost z zgodbami o kriminalcih, uživalcih drog in tatovih koles. Geslo rumenih jopičev “Porušimo še Metelkovo” je neposredna posledica županove samovoljne izpraznitve prostorov Rog in nasilne evikcije njegovih uporabnikov ter blatenja pripadnikov te skupnosti v javnosti. Mestno oblast in neonacistične skupine namreč druži ideja očiščenja mesta, ideja, ki jo v Levici ostro obsojamo in zavračamo.

Našteta vprašanja bomo županu postavili na 20. redni seji Mestnega sveta MOL v ponedeljek, 15. februarja 2021, ko pričakujemo tudi konkretne in nedvoumne odgovore. Ne pristajamo na to, da MOL v imenu prebivalk in prebivalcev Ljubljane izvaja samovoljne in nezakonite izselitve ter spodbuja nestrpnost in sovraštvo do alternativne kulture in drugače mislečih. Posledice takšnega ravnanja so že vidne – in se bodo še stopnjevale, če ne bomo ukrepali.

Deli.