Levica Ljubljana: Se bo saga Plečnikovega stadiona in Bežigrajskega športnega parka vlekla kar 20 let?

Na današnji seji mestnega sveta se obeta podaljšanje agonije propadanja Plečnikovega stadiona. Svetnice in svetniki bodo odločali o podaljšanju pogodbe za projekt Bežigrajski športni park za dodatnih pet let. Saga megalomanskega komercialnega projekta, ki ga na področju Plečnikovega stadiona načrtuje poslovnež Joc Pečečnik, bi se tako lahko z enega leta podaljšala na kar 240 mesecev oziroma 20 let – v tem času pa ta pomembni del ljubljanske in slovenske kulturne dediščine nezadržno propada. 

Plečnikov stadion je med najbolj ogroženimi kulturnimi spomeniki v Evropi

Mednarodna organizacija »Europa Nostra« je leta 2019 Plečnikov stadion uvrstila na seznam sedmih primerov najbolj ogrožene kulturne dediščine v Evropi. Ob propadu zaradi zoba časa spomenik ogroža tudi gradbeni projekt Bežigrajski športni park (BŠP), čigar izvedba, kot ugotavlja tudi stroka, pomeni uničenje – in ne prenove – kulturnega spomenika državnega pomena.

Načrtovani projekt Pečečnikov projekt pomeni popolno degradacijo Plečnikovega stadiona in ne predstavlja prenove stadiona. Močno presega najnujnejše intervencije na spomeniku in ne omogoča njegove trajnostne rabe. Od izvorne Plečnikove arhitekture projekt ne bi ohranja skoraj ničesar, največ prostora pa zavzemajo komercialne površine. Povzročil bo številne negativne vplive na varovanje okolja spomenika ter onemogočila njegovo dostopnost v javno korist. Predlagani projekt negira načela Plečnikove zasnove stadiona in okolja, v katerem je postavljen.

MOL in država morata zaščititi kulturno dediščino

V Levici smo v Mestnem svetu MOL že večkrat opozarjali na problematiko Bežigrajskega stadiona, a smo bili neuslišani. Zato je na predlog poslanske skupine Levica jasno uničevanje kulturne dediščine in zapuščine našega največjega arhitekta lani obravnaval parlamentarni odbor za kulturo.

Nataša Sukič je tako lani dejala: “V Levici ostro nasprotujemo projektu Bežigrajskega športnega parka, saj gre za uničevanje kulturne in športne dediščine, ki je v nasprotju z javnim interesom v prid zasebnega kapitala. Zato skupaj s civilno družbo in stroko pozivamo pristojne, da kulturni spomenik zaščitimo pred vsemi uničujočimi posegi ter preprečimo njegovo nadaljnjo devastacijo. Vitalnega pomena je, da se sprejme načrt za zaščito, obnovo in razvoj te Plečnikove zapuščine, tako da bo služil interesom prebivalk in prebivalcev in ne interesom zasebnega lastnika.”

Žal je bil tudi ta predlog zavrnjen in stadion prepuščen na milost in nemilost kapitala.

Mestna občina Ljubljana naj odstopi od pogodbe in se zaveže k obnovi Plečnikovega stadiona

Novo podaljšanje pogodbe ne koristi nikomur, razen redkim posameznikom, ki si od nesmiselnega projekta še vedno obetajo ekonomsko korist. Mestna svetnica Levice Asta Vrečko je v mestnem svetu že opozorila, da je epidemija pokazala, da nujno potrebujemo skupne prostore: “Zato je pomembno prihodnost graditi na takšnih vrednotah ter razmišljati o skupnostni in trajnostni rabi naše dediščine. Stadion bi lahko nudil drugačno pojmovanje športa in preživljanja prostega časat ter bil namenjen tudi rekreativni rabi kot mestni park s programskimi rešitvami, prijaznimi vsem, ne le komercialni individualni potrošnji. Hkrati pa bi se ohranila kulturna dediščina in njena primarna vloga”

V Levici bomo na današnjem glasovanju seveda glasovali proti nadaljevanju sage Plečnikovega stadiona in Bežigrajskega športnega parka. Tudi ostale mestne svetnike in svetnice pozivamo, naj glasujejo proti. Mestna občina Ljubljana pa naj odstopi od pogodbe in v sodelovanju z državo poskrbi za obnovo stadiona v javno korist.

Deli.