Levica Ljubljana: Pismo podpore protestu Lublana je bulana

Foto: Ana Marinšek

V lokalnem odboru Levica Ljubljana podpiramo protest Lublana je bulana: proti gentrifikaciji Ljubljane. Svoje člane, podpornike in širšo javnost pozivamo, da se skupaj udeležimo protesta v ljubljanskem Parku Tabor. Shod se začne v danes, 26. oktobra ob 17h.
FB dogodek >>

Infrastrukturni razcvet in investicije v Ljubljano so vidne po središču mesta v obliki novih cest in garažnih hiš, prenovljenih mostov in fasad starih meščanskih hiš. Vsa prenova pa ostaja zgolj in samo to – fasada, ki za sabo skriva rastoče nezadovoljstvo vseh, ki v Ljubljani živimo, delamo, ustvarjamo in se šolamo. Ljubljana se spreminja v mesto, narejeno po meri tistih, ki si življenje v njem lahko privoščijo, medtem ko tiste, ki nimajo pravega socialnega ali materialnega statusa, odriva na obrobje ali celo iz mesta samega.

Posledice čuti vsak prebivalec in prebivalka Ljubljane v vseh vidikih svojih življenj. Stanovanjska politika Ljubljane že nekaj časa ne zadovoljuje potreb tistih, ki tukaj prebivamo. Prvi med razlogi so astronomske cene najemniških stanovanj, ki si jih, predvsem mladi, prekarno zaposleni, ne morejo privoščiti. Po drugi strani stanovanja razgrabijo turisti skozi cvetočo AirBnB industrijo, ki je občina ne poskuša zaustaviti. S tem  dela v interesu profita in občasnih obiskovalcev mesta, ne pa v interesu prebivalk in prebivalcev.

Politika mesta je profitno naravnana ter prebivalkam in prebivalcem ne dopušča soodločanja o tematikah, ki se jih neposredno tičejo. Kaže se v privatizaciji in komercializaciji javnega prostora: v širjenju gostinskih lokalov, kratenju prostora pešcem in zapiranju pasaž, v naraščajočih cenah izdelkov in vseh storitev v središču mesta. S tem se Ljubljana spreminja v raj za bogate investitorje in posameznike, ki si življenje v njej lahko privoščijo, medtem ko ne zadovoljuje potreb svojih prebivalk in prebivalcev. Odriva jih na nerazvito periferijo in tako posega v kvaliteto življenja in na življenjske razmere prebivalk in prebivalcev.

V Levici protest proti gentrifikaciji podpiramo. Pravica do mesta je pravica vsake posameznice in posameznika. Naloga mestne oblasti je, da ji te pravice ne krati v nobeni obliki.

Proti gentrifikaciji mesta! Za pravico do mesta!

Deli.