Levica Ljubljana: Koalicija Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda onemogočila razpravo o problematiki zdravstva v Ljubljani

 

Na včerajšnji seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana je koalicija Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda s proceduralnim manevrom preprečila razpravo opozicijskih mestnih svetnikov in svetnic, ki so zahtevali obravnavo problematike dostopnosti osebnih zdravnikov v Ljubljani in ukrepanje v zvezi z njo. Tako se je že na začetku mandata pokazalo, kako si vodilni stranki v Ljubljani predstavljata vodenje mesta: na avtokratski, nedemokratičen in nevključujoč način.

Po letih neaktivnosti vodstva MOL in ZD sklic izredne seje

Pred dvema tednoma so mestni svetniki in svetnice opozicijskih strank in list, vključno s svetniki Levice, vložili zahtevo za sklic izredne seje mestnega sveta MOL na temo zagotavljanja osebnega zdravnika za vse prebivalce in prebivalke Ljubljane. V sklic seje so vključili 13 točk oziroma ukrepov, s katerimi bi lahko MOL kot ustanoviteljica Zdravstvenega doma Ljubljana končno začela tako kratko- kot srednje- in dolgoročno reševati problematiko nedostopnosti osebnih zdravnikov v občini.

Zahteva za sklic izredne seje je rezultat neaktivnosti MOL in ZD Ljubljana na področju izboljševanja dostopnosti primarnega javnega zdravstva v Ljubljani, na kar smo v Levici tako na lokalni kot na državni ravni opozarjali že leta. Ob tem smo vodstvoma MOL in ZD Ljubljana predlagali številne ukrepe, od vsaj začasnega prenehanja podeljevanja koncesij in vzpostavitve boljšega načina privabljanja zdravnikov in medicinskega osebja v javni zdravstveni dom do konkretnih ukrepov v obliki podeljevanja javnih najemnih stanovanj medicinskemu osebju in razpisovanja dodatnih štipendij na področju zdravstva in zdravstvene nege.

V odgovor smo prejemali prazne besede in obljube; situacija pa se je iz leta v leto slabšala. Zdravstveni domovi v Ljubljani so se zaradi pomanjkanja osebja začeli zapirati, pacienti in pacientke pa so na možnost vpisa k osebnemu zdravniku od poznih nočnih oziroma zgodnjih jutranjih ur čakali pred zdravstvenim domom.

Sprenevedanje vodstva ZD in MOL

Zahteva za sklic izredne seje je bila le deloma uslišana; župan MOL Zoran Janković je točko uvrstil na dnevni red včerajšnje seje mestnega sveta. Odgovor na zahtevo oziroma na navedene sklepe so mestni svetniki in svetnice prejeli šele včeraj, nekaj ur pred samo sejo, vseboval pa je predvsem naštevanje tega, kar naj bi tako MOL kot ZD v zadnjih letih počela za izboljšanje situacije. Ob tem je v zapisu poudarjeno, da direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič uživa polno podporo tako župana kot tudi sveta zavoda ZD Ljubljana.

Podobno sprenevedanje se je nadaljevalo na včerajšnji seji. Župan je po predstavitvi gradiva s strani ene od podpisnic besedo dal le mestnima svetnicama iz vrst koalicijskih LZJ in GS, nato pa je razpravljal tudi sam. V razpravi smo tako lahko poslušali o tem, kako se tako MOL kot ZD Ljubljana za izboljšanje situacije trudita po najboljših močeh, prav tako pa naj bi odlično potekalo sodelovanje med ministrstvom za zdravje in MOL. Ponovno je bila poudarjena tudi podpora vodstvu ZD Ljubljana.

V dokumentaciji ministrstva številna pričevanja o nepravilnostih

V Levici želimo ob tem pojasniti, da smo prav s strani ministrstva za zdravje prejeli obširno dokumentacijo, povezano z delovanjem ZD Ljubljana, ki smo jo želeli predstaviti tudi na včerajšnji seji. V njej so številna pričevanja pacientov in pacientk, ki so izgubili osebnega zdravnika, ne morejo priti do novega, na pregled oziroma obravnavo čakajo dlje časa … Prejeli pa smo tudi večje število pisem zdravnikov in zdravnic ter drugega osebja iz ZD Ljubljana, ki pričajo o nevzdržnih razmerah v ZD, opisujejo popolnoma neprimeren odnos s strani vodstva, predvsem direktorice, in navajajo številne razloge za odhode osebja iz ZD Ljubljana v času aktualnega vodstva.

Arne Jakob Zakrajšek, mestni svetnik Levice: “Prepričani smo, da so s tovrstnimi pričevanji seznanjeni tudi v LZJ in Gibanju Svoboda; nenazadnje je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan dokumentacijo najprej želel predati samo mestnim svetnikom in svetnicam iz svoje stranke, šele po posredovanju drugih strank smo jih prejeli tudi ostali člani in članice mestnega sveta. Včerajšnje razprave lahko tako razumemo v najboljšem primeru kot sprenevedanje, v najslabšem pa kot zavajanje prebivalcev in prebivalk Ljubljane.”

V Levici ostro protestiramo proti nedemokratičnim praksam

Na včerajšnji seji je bila po nastopih LZJ, GS in župana s proceduralnim sklepom podžupana Sama Logarja, vodje svetniškega kluba Gibanja Svoboda, razprava prekinjena, odločanje o predlaganih sklepih pa umaknjeno. Okoli 10 mestnih svetnikov in svetnic, ki so še bili prijavljeni k razpravi, besede kljub protestu ni dobilo. Tako se jasno kaže način vodenja MOL s strani koalicije župana Jankovića, ki ne želi niti prisluhniti zgodbam medicinskega osebja, ki odhaja iz ZD Ljubljana, ter prebivalcev in prebivalk, ki že leta nimajo dostopa do javnih zdravstvenih storitev na primarni ravni. Kaj šele, da bi se lotili njihovega reševanja.

Urška Honzak, vodja svetniškega kluba Levica: “Takšno nedemokratično in avtoritarno delovanje mestne oblasti je popolnoma nesprejemljivo. Naš namen je bil iskren: začeti reševati javno zdravstvo na lokalni ravni, ne pa nabirati politične točke. Ker se zgodbe tako pacientov kot osebja morajo slišati. Ker ljudje ne morejo sredi noči stati pred zdravstvenimi domovi. Ker ambulante za ‘izbrisane’ ne morejo postati stalna rešitev.”

V Levici zato ostro protestiramo proti nedemokratičnim manevrom, s katerimi so svetniki in svetnice LZJ in GS včeraj izkoristili svojo večino v mestnem svetu, da ne bi niti prisluhnili opoziciji in njenim predlogom. Takšna dejanja nas ne bodo utišala; nasprotno, na situacijo bomo še naprej opozarjali in hkrati poskušali na konstruktiven način tako na lokalni kot na državni ravni pripomoči k njenemu reševanju.

Deli.