Levica Koroška: Solidarnost s koroškimi delavci!

Ob pritiskih novih lastnikov na Koroške jeklarje se v Levici pridružujemo naprednim družbenim silam in ozaveščenim državljanom pri podpori stavki in zahtevam sindikatov za izboljšanje razmer v elektro-kovinski panogi na Koroškem.

Pomembno se nam zdi, da bo stavka potekala ravno 29. novembra, ki smo ga nekoč praznovali kot Dan Republike. Narodnoosvobodilna borba in revolucija je pomagala prispevati k razvoju in vzpostavitvi delavskih pravic, družbene solidarnosti in odločevalske moči zaposlenih.

Pol stoletja kasneje opažamo, da sta izkoriščanje in kršenje delavskih pravic ponovno v vzponu in to celo v uspešnih podjetjih, kakršna je Slovenska industrija jekla, nekdanja železarna Ravne oz. “mati fabrika” , ki je bila nekoč ponos in središče Mežiške doline.

Živimo v času, ko ne smemo dopustiti, da se v Sloveniji z delavci ravna kot z novodobnimi tlačani. Rezultat njihovega dela ne bi smel proizvajati revščino, temveč blaginjo za vse. Levica se je in se bo zavzemala za delavske pravice, za njihovo spoštovanje, za močne sindikate, za enakopraven dialog z lastniki kapitala in seveda blaginjo za vse. Delavcem ne mislimo obrniti hrbta, kot so to zadnjih 27 let počele ostale parlamentarne stranke, medtem ko so služile interesom kapitala.

Zato izjavljamo, da smo danes s svojimi mislimi in telesi v prvih vrstah stavkajočih delavcev, saj podpiramo njihove zahteve po izboljšanju položaja. Pričakujemo, da se bo stavka nadaljevala, vse dokler delodajalci ne izpolnijo pravičnih zahtev delavcev in sindikatov.

Odločno obsojamo zadnje protidelavske izjave, ki prihajajo iz vrst gospodarske zbornice in drugih predstavnikov kapitala. Sprašujemo se, ali se omenjena gospoda sploh zaveda odgovornosti do zaposlenih, do družbe, do ljudstva in do države, v kateri živimo? Delavci niso in ne bodo brezpravni tlačani, saj imajo svoje cenjeno znanje in dostojanstvo. Povsem upravičeno zahtevamo boljše delovne pogoje, večje plače vseh zaposlenih, zlasti najnižjih, višjo osnovo in pokojnine, več pravic pri upravljanju podjetji in navsezadnje tudi udeležbo pri dobičku!

Naj bodo Koroški jeklarji začetniki novega poglavja v zgodovini delavskega boja za pravičnost in poštenost. Levica je na strani ljudi, ne kapitala!

 

Deli.