Levica in Die Linke za izstop iz Nato pakta

Danes sta Andrej Hunko v imenu nemške stranke Die Linke in Matej Tašner Vatovec v imenu slovenske Levice podala skupno izjavo, v kateri sta zavzela jasno stališče do vprašanja zveze NATO.

Po našem enotnem prepričanju je NATO relikt hladne vojne. Širitev zveze NATO do meja Ruske federacije je bila napaka. Levica in Die Linke nasprotujeta nadaljnji širitvi zveze NATO, nepotrebnemu trošenju sredstev za oboroževanje po diktatu zveze in se zavzemata za izstop iz njenih struktur.

Zaradi vključitve v NATO in vzpostavitve popolnoma profesionalne vojske, slovenske oborožene sile niso sposobne obrambe države. Ustroj in doktrina sil sta prilagojena izvajanju vojaško-policijskih operacij v tujini, za kar se namenjajo tudi znatna sredstva. Takšna usmeritev ne prispeva k obrambni sposobnosti države, hkrati pa močno bremeni državni proračun in požira sredstva, ki bi se sicer lahko namenila za socialo, zdravstvo, šolstvo in znanost.

Slovenija je nenehno pod močnimi pritiski zveze NATO, zlasti največjih imperialistov znotraj te zveze, po višanju obrambnih izdatkov na 2 % BDP. To v praksi pomeni skoraj podvojitev obrambnih izdatkov na več kot 1,2 milijarde evrov letno. Ob nenehno upadajočem številu pripadnikov SV to pomeni do 600 milijonov evrov letno več za nakup vojaške opreme. Da bi se kupovanje opreme nadaljevalo po starih koruptivnih vzorcih, dokazuje netransparenten način, na katerega hoče MORS od vlade izsiliti nakup oklepnih bojnih vozil 8×8, ki so se v manj kot enem letu podražila za 50 %, s prvotno predvidenih 200 na več kot 300 milijonov €.

V Levici se zavzemamo za razpustitev zveze NATO in za izstop Slovenije iz te organizacije. Dokler bo Slovenija članica NATO, pa mora v skladu z diskrecijsko pravico, ki nam jo zagotavlja Severnoatlantska pogodba, zasledovati politiko miru in nenasilja in se vzdržati vseh vojaških dejavnosti, ki so z njo v nasprotju, razvoj obrambnih sil in vojaške izdatke pa prilagoditi realni ogroženosti države.

Deli.