Levica Goriška proti sprejemu veteranov fašistične bojne enote Decima Mas

Lokalni odbor Levica Goriška se pridružuje protestu proti sprejemu veteranov fašistične bojne enote Decima Mas na goriški občini (Italija) in opozarja na nevaren proces normalizacije fašizma s pomočjo uradnih institucij.

V soboto 19.1.2019 bo ob 10h na Travniku (Piazza Vittoria) v Gorici protest proti tradicionalnemu sprejemu veteranov fašistične bojne enote Decima Mas na goriški občini. Sprejem se odvija vsako leto ob obletnici bitke na Trnovem, ki ga fašisti prikazujejo kot obrambo fašističnih vrednot, potujčevanja slovenske manjšine pod krinko obrambe italijanstva in pregon drugače mislečih. V spominu pa nam ostaja tudi zato, ker je na ta dan potekal spopad med IX. korpusom in okupatorsko enoto omenjene fašistične formacije.

Za Levico in antifašiste ima dogodek glede na mednarodne in notranje okoliščine dvojni pomen. Glede na razvoj dogodkov v vseh naših državah sosedah, še zlasti pa v Italiji, smo priča velikemu vzponu nacionalizma, ksenofobije in populizma, katerih zastavonoša je notranji minister Italije in sekretar Severne lige Matteo Salvini. Pod njegovim okriljem dobivajo čedalje večji pomen skrajno desničarske grupacije tik ob naši meji. Zato je treba ravno ob takšnih nečastnih dogodkih vedno znova poudarjati pomen osvobodilnega in socialističnega boja zoper fašizem. Antifašistična borba pa je pomembna tudi v notranjepolitičnem smislu, saj smo tudi v Sloveniji priča vsakodnevnemu trudu desničarskih političnih strank za revizijo sodobne zgodovine, zlasti potvarjanju dejstev v NOB, čemur smo bili nedavno ponovno priča ob obeleževanju spomina na dražgoško bitko.

Ob tem ne moremo zanemariti vloge državnih in lokalnih institucij, ki z uradnim sprejemom dedičev in zagovornikov fašizma legitimizirajo njihove ideje in organizacije. Na ta način fašizem postane samo še ena od splošno sprejemljivih političnih ideologij in usmeritev. Aktualna politična situacija v različnih državah po Evropi in v Latinski Ameriki nam to potrjuje.  

V Novi Gorici, njeni okolici in na Primorskem, kjer je simbolični in vrednostni pomen antifašističnega boja in partizanskih žrtev še vedno globoko ukoreninjen, se dobro zavedamo pasti novega vala skrajno desnega populizma v sosednji, pa tudi naši državi, zato vabimo vse člane in simpatizerje Levice ter druge antifašiste, da se protesta množično udeležimo. Skupaj bomo takim dogodkom izrekli odločni NE.

Lokalni odbor Levica Goriška

Deli.