Levica Goriška: poklon Jožetu Srebrniču (1884-1944)

Na današnji dan, 28. februarja, mineva 134. obletnica rojstva Jožeta Srebrniča (1884-1944). V Levici Goriška ohranjamo začeto tradicijo polaganja venca pred njegovim spomenikom in izkazujemo čast tragično preminulemu borcu in delavskemu aktivistu.

Srebrnič velja na Goriškem in Primorskem za enega izmed simbolov protifašističnega boja. Celotno svoje življenje se je goreče zavzemal za osvoboditev Primorske pod fašistično okupacijo in za nov pravičnejši družbeni red.

Zaradi dogajanja, ki nas zaznamuje v Evropi, je obeleževanje tovrstnih dogodkov nujno. Prepričani smo, da naš tovariš gotovo ne bi sedel križem rok in mirno opazoval, kako visoki predstavniki italijanske politike odkrito zagovarjajo priključitev Primorske, Istre in Dalmacije k Italiji. Gotovo bi take izjave najostreje obsodil in nas spomnil kakšni fašistični zločini so se dogajali v času druge svetovne vojne in pred njo. Jože Srebrnič je bil namreč zaradi političnih prepričanj v času fašistične Italije zaprt.

Ohranitev tradicije potrebujemo tudi zato, ker italijanski mediji in politiki premalo poudarjajo vrednote antifašističnega boja in ob velikem vzponu nacionalizma, ksenofobije in populizma že odkrito rehabilitirajo fašistično politiko z obrambo skrajnih desničarskih vrednot, pregonom migrantov in potujčevanjem slovenske manjšine v Italiji.

Obletnica rojstva nas ponovno svari, da moramo socialisti strniti vrste in nadaljevati začeti boj Jožeta Srebrniča.

Slava tovarišu!

Deli.