Levica Celje: Nova soseska naj postane Ulica 8. marca

Na Mestno občino Celje smo ob mednarodnem dnevu žensk in gradnji nove soseske javnih najemniških stanovanj DN10, naslovili pobudo o poimenovanju ulice.

Z novo sosesko DN10 bo Celje po dolgih letih stagniranja na področju stanovanjske politike, dobilo 142 novih stanovanj in tako vsaj do neke mere zadovoljilo potrebe po javnih najemnih stanovanjih. Ker naselje še nima dodeljene ulice, smo v LO Levica pripravili pobudo o poimenovanju naselja v Ulico 8. marca.
V Mestni občini Celje je po ženskah poimenovanih samo sedem ulic, prav vse pa v poimenovanju uporabljajo arhaično svojilno obliko priimka – namesto Ulica Alme Karlin je v uporabi poimenovanje Ulica Alme Karlinove, kar je ne samo arhaična, temveč celo šovinistična jezikovna praksa. S poimenovanjem soseske DN10 po prazniku žensk bi se tako poklonili zgodovinskim prizadevanjem za emancipacijo vseh žensk in tako vsaj malo popravili manko poimenovanj ulic po ženskah v Celju.
V Sloveniji se takšno poimenovanje še ni pojavilo, zato bi bila celjska Ulica 8. marca tudi prva v naši državi.
8. marec ni le zgodovinski dan boja za emancipacijo. To je dan mobilizacije in aktivacije v boju za boljši svet. Dan boja, ki še traja, in danes ni nič manj pomemben kot nekoč. Vsled tega in v skladu s ponarodelim rekom, da “ženska podpira tri vogale v hiši”, bi s poimenovanjem Ulice 8. marca izkazali poklon vsem ženskam in tako simbolično postavili trdne temelje vsem, ki se bodo v novo sosesko priselili.

Naj bo 8. marec vsak dan!

Deli.