Levica bojkotira nagovor generalnega sekretarja Nata

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg bo danes nagovoril Državni zbor. Govor bo zagotovo vseboval že slišane zgodbe o nujnosti takojšnjega povečanja proračunskih sredstev za obrambo in oborožitev na 2 % BDP. Tak dvig bi po navedbah Fiskalnega sveta državni proračun stal toliko kot ukrepi na področju pokojnin, sociale in brezplačnega vrtca, ki so opredeljeni v koalicijski pogodbi. V Levici nasprotujemo tako servilnosti do Nata kot tudi zapravljanju stotin milijonov evrov proračunskih sredstev za kupovanje vojaške opreme v imenu “zavez do Nata”, zato bomo Stoltenbergov nagovor bojkotirali.

Zveza Nato je relikt hladnovojne dobe, v kateri je potrebo po oboroževanju upravičeval “zunanji sovražnik” – vzhodni blok. Namesto da bi se Nato po propadu Varšavskega pakta tudi sam razpustil, se je razvil v izvajalca ameriške “vojne proti terorizmu”, ki zagotavlja povpraševanje zahodnemu vojaško-industrijskemu kompleksu. Isti vojni hujskači, ki so zlobirali napada na Afganistan in Irak, ki sta bila uvod v današnje kaotično stanje na Bližnjem vzhodu, danes strašijo z “zaostrenimi varnostnimi razmerami v svetu” in zahtevajo povečanje sredstev za obrambo. Hujskači so isti – ameriška, evropska in tudi slovenska desnica in sredina – dobičkar pa tudi: vojaška industrija.

Naša politična desnica in sredina sta aktivna soustvarjalca tega trenda. Prepričujeta nas, da moramo nemudoma praktično podvojiti sredstva za obrambo ter nabaviti za 1,2 milijarde evrov orožja po zahtevi Nata. Ne zato, ker bi bili vojaško ogroženi, ampak preprosto zato, ker je to Natu obljubila prejšnja vlada –  čeprav smo v zadnjih 10 letih za vojsko porabili večji delež BDP (1,15 %) kot primerljive države (npr. Avstrija – 0,61 % ali Češka – 0,89 % BDP). Vrhunec servilnosti je izjava ministra za obrambo Karla Erjavca, da bomo dvig izdatkov za obrambo, ki smo si ga zadali za leto 2023, dosegli kar čez tri mesece. Ne zaradi drastičnih sprememb v mednarodnem varnostnem okolju, ne zaradi nenadne povečane vojaške ogroženosti države ali možnosti oboroženega spopada na naših tleh, ampak ker nas je s svojim obiskom počastil sam generalni sekretar Nata.

V Levici v tej igri ne mislimo sodelovati in bomo nagovor Jensa Stoltenberga, ki je namenjen ustvarjanju pritiska, bojkotirali. Slovenija ni vojaško, ampak razvojno in socialno ogrožena država. Stotine milijonov, ki jih desnica in sredina nameravata zapraviti za nakupe vojaške opreme, raje investirajmo v razvoj, zdravstvo, pokojnine in socialo.

Deli.