Amandma Levice za pravično razbremenitev regresa

Čeprav Vlada RS predlog za razbremenitev regresa predstavlja pod geslom razbremenitve srednjega razreda, ta ponovno najbolj koristi 1 % najbolje plačanih. Zato smo v Levici pripravili alternativni predlog razbremenitve regresa, ki bi v največji meri razbremenil veliko večino državljanov iz srednjega in nižjega razreda, zavrača pa ponovno deljenje davčnih odpustkov najbogatejšim.

Vladni predlog: delavci na minimalcu 160 evrov, predsedniku uprave NLB 500 evrov

Po vladnem predlogu razbremenitve regresa z dohodnino bi se ob izplačilu regresa v višini 1.000 evrov neto dohodek delavke v proizvodnji, ki prejema minimalno plačo, povečal za 160 evrov, neto dohodek predsednika uprave NLB, ki mesečno zasluži več kot 13 tisoč evrov bruto, pa bi se povečal kar za 500 evrov. Vladni predlog torej razbremenjuje zlasti tiste, ki razbremenitve ne potrebujejo: največji dobitniki bi bili ponovno tisti z dohodki, ki se umeščajo v četrti in peti dohodninski razred. To niso inženirji in strokovnjaki, ki naj bi bežali v tujino, temveč ozek krog menedžerjev, direktorjev  ter najbolje plačanih odvetnikov in zdravnikov.

Čeprav bi se dvigovanja plač v Levici lotili drugače, lahko pristanemo na razbremenitev dohodkov velike večine običajnih državljanov, ki prejemajo minimalno ali povprečno plačo, ne moremo pa pristati na to, da se pod pretvezo razbremenitve srednjega razreda, milijoni evrov ponovno stekajo v žepe najbogatejših. Tistih, ki so bili  od leta 2016 že dvakrat “razbremenjeni” v skupni vrednosti 80 milijonov evrov.

Predlog Levice: inženirju s 1.300 evrov 300 evrov, menedžer z 10 tisoč evri mesečno enako kot do zdaj

Predlog Levice je za veliko večino običajnih državljanov enako ugoden kot vladni. Tako kot pri vladnem predlogu, bi se tudi po predlogu dohodninske razbremenitve Levice, pri izplačilu regresa v višini 1.000 evrov delavki na minimalni plači, neto dohodek povečal za 160 evrov, inženirju s 1300 evrov neto plače pa za 300 evrov. Zaposleni iz tretjega dohodninskega razreda bi bili razbremenjeni v manjšem delu po progresivni lestvici glede na višino dohodka. Dohodek 1 % najbolje plačanih pa bi ostal enak.

Na enaki logiki temelji tudi naš alternativni predlog razbremenitve regresa s socialnimi prispevki: razbremenjuje veliko večino, ne pa 10 tisoč najpremožnejših. Predlog Levice zagotavlja, da bi v državnem proračunu ostalo 20 milijonov evrov več denarja, ki bi ga lahko namesto 5 % najbolje plačnim namenili  za zdravstvo, šolstvo in razvoj.

Deli.