In memoriam: Leo Panitch

Razžalostila nas je novica, da je pri 75 letih starosti umrl kanadski marksist, profesor politologije in urednik revije Socialist Register Leo Panitch. 

Leta 2014 je gostoval v Ljubljani, kjer je imel izjemno pozitivno sprejeto predavanje o pasteh levih strategij za 21. stoletje. 2014 je bil čas, ko so po celem svetu potekali boji proti varčevalnim ukrepom, dediščini finančne krize, ki se je začela pred dobrimi desetimi leti. Gibanje Occupy je izgubilo svoj začetni elan, ponekod je bilo tudi nasilno zatrto. Na drugi strani se je ponovno začelo polagati upe v tradicionalno formo množične politične stranke, ki jih je takrat poosebljala grška Siriza. In navsezadnje, svojo pot je ravno začenjala naša (Združena) Levica, prvi politični preboj kakšne socialistične organizacije v prostoru, kjer so 25 let nazaj propadli realno obstoječi socializmi, nadomestila pa sta jih restavracija perifernega kapitalizma in sredinski konsenz o “koncu zgodovine”.

Panitch se je spraševal, kako lahko leva stranka, ki se približuje izvršni oblasti, ohrani svoj začetni protestniški naboj. Opozoril je na pasti, s katerimi se bo morala soočiti organizacija, zavezana interni demokraciji in aktivaciji članstva, znotraj političnega sistema, ki je v svojem bistvu zasnovan na izključevanju množic od vzvodov dejanske politične moči.

Gre za predavanje, ki je enako relevantno danes, kot je bilo pred šestimi leti – za nas v tem trenutku še toliko bolj. Vabljeni k ogledu – v spomin na tovariša, ki je spremljal, kaj počnemo na našem koncu sveta, in videl pomen v našem delu.

Izrekamo najglobje sožalje njegovi ženi, otrokoma in ostalim svojcem.

 

Deli.