Podpora pripravam na stavko proti zamrznitvi minimalne plače

Povod za stavko je odločitev vlade, da bo ugodila zahtevam Gospodarske zbornice Slovenije. Slednja že mesece zahteva zamrznitev dogovorjenega dviga minimalne plače, ki stopi v veljavo s 1. januarjem 2021. Od novega leta dalje mora namreč minimalna plača avtomatično za 20 odstotkov presegati prag minimalnih življenjskih stroškov, kar v tem trenutku pomeni dvig na 736 evrov neto.

Postopni dvig minimalne plače predstavlja za predstavnike kapitala v GZS trn v peti že vse od leta 2018 dalje, ko ga je izposlovala Levica. Toda katastrofične napovedi GZS o negativnih posledicah se v obeh predhodnih etapah dviga niso uresničile. Zdaj, ko nas je dejansko doletela katastrofa v podobi pandemije, pa se GZS in vlada obnašata po načelu po načelu delodajalcem vse, zaposleni pa naj se znajdejo po svoje.

Kapital je tako deležen milijardnih subvencij brez kakršnihkoli obveznosti, kot bi bila na primer prepoved odpuščanja za čas krize. Delavci pa se morajo po drugi strani ponovno boriti za že dve leti dogovorjen dvig, ki bi najnižje plače šele dvignil nad najosnovnejše stroške za hrano in streho nad glavo.
Konfederacija KSJS pod svojim okriljem združuje nekatere najbolj življenjsko pomembne poklice. Medicinske sestre, ki garajo po 12 ur dnevno po bolnišnicah. Osebni negovalci, ki skrbijo za najbolj ogrožene med nami. Učitelji, ki se trudijo vzdrževati izobraževanje naših najmlajših v odsotnosti kakršnegakoli vladnega načrta.

Stavka je zato več kot upravičena. Zahtevamo obljubljeno plačilo za pošteno delo!

 

Deli.