Pismo podpore Kreativnemu centru Poligon

Foto: Poligon

V Levici izražamo obžalovanje, ker bo s koncem leta prišlo do izselitve uporabnikov prostorov na Tobačni v Ljubljani, kjer se je skozi leta razvila mreža, spletena okoli kreativnega centra Poligon.

Območje Tobačne predstavlja vse, kar je narobe z urbanistično politiko v prestolnici. Začelo se je z megalomanskim projektom razvoja novih stolpnic, hotelov in garažnih hiš, ki je končal kot ena izmed mnogih nasedlih investicij v času poka gradbenega in nepremičninskega balona pred približno desetimi leti.

Poleg večletne gradbene luknje in improviziranih parkirišč se je na območju Tobačne razvilo pestro kulturno in nevladniško življenje, ki pa ne pomeni popolnoma ničesar, ko se pojavi naslednji investitor.

Ta se po dostopnih informacijah vrača k viziji Tobačne kot še enega kompleksa prestižnih stanovanj in poslovnih prostorov, kakršni so načrtovani na praktično vsakem koncu centra Ljubljane.

Vse tisto, kar definira Ljubljano, tako še naprej izginja v neskončnem krogu, ki ga tvorijo megalomanski investicijski projekti, rastoče cene zemljišč in najemnin ter izrinjanje ustvarjalcev in stanovalcev iz mestnega središča. Ob aktivni podpori mestne oblasti, lahko dodamo.

Ti procesi imajo jasno socialno in razredno dimenzijo. Zunajinstitucionalne oblike organiziranja in delovanja niso samo priložnost za premišljanje o alternativnih pristopih zunaj pogosto okostelenih form uradnih institucij. So tudi preživetvena strategija mladih in prekarcev, ki so prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti v svetu, ki je politiko polne zaposlitve nadomestil z enoletnimi projektnimi razpisi.

Poligonu in njegovim uporabnikom zato želimo, da čim hitreje najdejo novo streho nad glavo. Po možnosti takšno streho, ki bo podprta z razumevanjem državne in občinske oblasti in ki ne bi bila prepuščena na milost ali nemilost profitnim interesom zasebnih lastnikov.

Poligonovcem se ob tej priložnosti zahvaljujemo za tistih nekaj priložnosti, ko so nas gostili. Še kako dobro namreč razumemo, da je dostop do javnih prostorov eden izmed ključnih predpogojev za kakršnokoli politično delovanje.

Levica
Obvesilo za javnost KC Poligon o izselitvi >>

 

Deli.