Levica Istra: Ob občinskem referendumu to nedeljo

V nedeljo bo v Kopru potekal občinski referendum o ureditvi Urbanega središča Barka. Civilna iniciativa nekdanjega župana Borisa Popoviča želi megalomansko ureditev parka z razglednim stolpom, občina pa podpira pozidavo investitorja Mandarića. Obe strani slikata svetlo prihodnost, nobena ne rešuje pomanjkanja cenovno dostopnih najemnih stanovanj v Kopru.

Zakaj imamo referendum? Nekdanji župan, ki je bil prvi promotor gradbenega projekta, je v referendumsko zgodbo šel zgolj zaradi lastne promocije in zaradi razhoda z bivšim “poslovnim” partnerjem Mandarićem. Sedanja občinska oblast pa prenaglo obljublja dostopna stanovanja za mlade družine, ki jih ne more zagotoviti, saj je investitor zasebnik, ki bo sledil svoji logiki – povrnitvi vložka in zaslužku. Torej, referendum imamo zaradi spora med nekdanjim in sedanjim županom, ki s pomočjo lepe retorike in slikanja svetle prihodnosti zavajata volivce. V današnjih razmerah je jasno, da nobena na referendumu ponujena rešitev stanovanjskega problema ne bo rešila, ne glede na izid.

Stanovanjska kriza v Kopru in širše v Istri je posledica več desetletne stihije na področju stanovanjske politike, ki so jo občinske oblasti prepustile večinoma urejanju prostega trga. Ta nas je pripeljal v položaj, ko je cena kvadratnega metra stanovanja korenito presegla 2.000 €. Reševanje stanovanjskega problema z nakupom stanovanja je za številne mlade in mlade družine, zaradi pomanjkanja novogradenj in cenovne nedostopnosti, nemogoče. Kako jim bodo prijazni investitorji ponudili stanovanja po cenah, ki si jih bo lahko vsak privoščil, so lahko le pravljice. V resnici pa nihče ne pove, da zasebne investitorje ne žene nič drugega kot profit ter da cene regulira trg in ne dobrosrčen investitor, ki ne obstaja. Jasno je, da občinske oblasti niso bile sposobne ali pa niso želele pospešiti gradnje neprofitnih javnih stanovanj, ki bi nudile dostopno in dostojno bivališče. Oba župana sta imela možnost rešiti stanovanjske probleme z javno gradnjo in spodbujanjem Javnega stanovanjskega sklada, kar se ni zgodilo. Oba bi lahko v postopku mediacije tudi odkupila omenjeno zemljišče in ga dejansko namenila javni neprofitni gradnji, a se tudi to ni zgodilo. Rešitev sleherniku dostopne stanovanjske gradnje je lahko le javna, kakor nam kaže tudi nedavni referendum v Berlinu.

Deli.